Thursday, January 7, 2010

POPIAH

Posted by Cinta Hatiku at 5:55 PM
Baru lepas pekena popiah..dalam sakit² pun sempat masak lauk tuk dinner dan minum petang mcm tak sakit jer ihikhik..ehPhotobucket sakit la..kuatkan badan jer nipeace..teringatrindu masa pregnant kan bb mia..sedap sgt tekak ni mkn popiah dgn air teh O tapi after mkn muntah tak ingat ..sebab masa pregnant tu bdn penuh ajer dgn angin ..pagi petang..siang..angin malam pun adajelir..mkn kerap mkn pun angin sedih..dah namanye pembawakkan..tapi after 5 months jer semua tu ilang..ting..mcm magic plak Popiah ni one of my fav food gakPhotobucket buatnye tak ler susahgatai..nak gulung tu yg jenuhgelakguling ..so episod tuk hari ni..mari belajar memasak popiah


dah tau ker camne nak buat
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Photobucket
takper sajer nak kongsi resepi

Inti popiah
Bahan²nya
Bawang merah
Bawang putih
Udang kering
Bahan diatas ditumbuk halus
Udang dibuang kulit
Sengkuang disagat
Lobak Merah disagat
Taugeh
Daun kuchai dipotong 2 cm
Cili merah dihiris halus
Garam & ajinamoto secukup rasa

Cara²nya
Tumis bahan yang ditumbuk dan cili merah..kemudian letakkan udang yang dipotong kecil..kacau rata..masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa..kacau dan masukkan sengkuang, lobak merah daun kuchai dan taugeh..kacau rata dan sehingga masak..tuangkan kedalam bekas penapis..(biarkan sejuk baru la letak dikulit popiah)

tips :
Toskan inti popiah dan apabila letak dikulit popiah pastikan tiada kuahnye...
inti popiah bleh ditukar mengikut citarasa memasing..(guna telur + mix veg bleh ) ape² pun bleh janji sedap

siap digulung

siap digoreng

Enjoy popiah with Hot Tea
www.tips-fb.com

1 comments on "POPIAH"

INTANKUTERPILIH on January 8, 2010 at 1:14 PM said...

peberet aku popiya tu...