Baru lepas pekena popiah..dalam sakit² pun sempat masak lauk tuk dinner dan minum petang mcm tak sakit jer ..eh sakit la..kuatkan badan jer ni..teringat masa pregnant kan bb mia..sedap sgt tekak ni mkn popiah dgn air teh O tapi after mkn muntah tak ingat ..sebab masa pregnant tu bdn penuh ajer dgn angin ..pagi petang..siang..angin malam pun ada..mkn kerap mkn pun angin ..dah namanye pembawakkan..tapi after 5 months jer semua tu ilang..ting..mcm magic plak Popiah ni one of my fav food gak buatnye tak ler susah..nak gulung tu yg jenuh ..so episod tuk hari ni..mari belajar memasak popiah
Bawang merahBawang putih
Udang kering
Bahan diatas ditumbuk halus
Udang dibuang kulit
Sengkuang disagat
Lobak Merah disagat
Taugeh
Daun kuchai dipotong 2 cm
Cili merah dihiris halus
Garam & ajinamoto secukup rasa
Cara²nya
Tumis bahan yang ditumbuk dan cili merah..kemudian letakkan udang yang dipotong kecil..kacau rata..masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa..kacau dan masukkan sengkuang, lobak merah daun kuchai dan taugeh..kacau rata dan sehingga masak..tuangkan kedalam bekas penapis..(biarkan sejuk baru la letak dikulit popiah)
tips :
Toskan inti popiah dan apabila letak dikulit popiah pastikan tiada kuahnye...
inti popiah bleh ditukar mengikut citarasa memasing..(guna telur + mix veg bleh ) ape² pun bleh janji sedap
1 comments on "POPIAH"
peberet aku popiya tu...
Post a Comment