Wednesday, March 30, 2011

LAKSA PENANG

Posted by Cinta Hatiku at 9:01 PM 2 comments

Assalamualaikum
minggu ni jom ke dapur kembali lagi
menu pilihan adalah
LAKSA PENANG
dah lama duk teringin nak try menu ni
lama dah korek resepi dari my sister mas
disebabkan dah lama la
saya pun lupa resepinye camne
so cecuba la imbas kembali memori silam
masa lunch td
pastu google la kat internet
resepi pelbagai
tak tahu nak ikut yang mane
last² create sendiri
sebab lain org lain cara nye
bile dah pikir bahan²
kepala duk pikir balik
my sis dulu tumis ke dia rebus
pikir duk pikir last² call dia
my sis ckp rebus and then
dia bg tips suruh letak ikan sardin dlm tin
so kalau nak letak atau tak pun bleh
so jom tengok ape yg saya telah buat

Bahan² Kuah
Cili Kering*
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Serai*
Belacan dibakar*
Bahan * di blender
ikan sardin direbus
lengkuas
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa pekat
asam keping
1 sudu petis
garam secukup rasa
gula sedikit

cara²
rebus air dan campurkan air rebusan ikan hingga mendidih
masukkan bahan blender
lengkuas yang dititik dan bunga kantan yg dihiris kasar
kacau hingga sebati
masukkan isi ikan yang diblender
tp saya ada tambah ikan kembung sekor
pastu daun kesum, air asam jawa, asam keping dan petis
last skali masukkan garam dan gula
masak hingga mendidih

bahan hidangan
Mee Laksa
Nenas *
Timun *
Daun Salad *
Bawang *
Cili Padi *
Cili Merah *
Bahan * di hiris
tuangkan kuahnya dan siap untuk dimakan


selamat mencuba

: gambar kat atas tu takde daun salad motif : dah 3 kedai cari takde gak penat nak jalan kaki gi kedai lain..takde beza pun yang penting kuahnya

www.tips-fb.com

Baby FL Masuk Wad

Posted by Cinta Hatiku at 8:27 PM 0 comments
Assalamualaikum semua
lama tul tak bercinta dengan blog
bukan malas nak date
tapi masa tak mengizinkan
time cuti sekolah bercuti sakan
dapat la balik kg melawat ayahanda kejap
pastu melepaskan rindu dibandaraya jb
dah balik kl ingat nak date
tapi tak date gak
then 26hb march tu plan ke genting plak
bermula la episod kecemasan
kalau korang nak tahu
lepas ajer dr goh tong kan jalan sehala
kereta baruku baby FL buat hal
mengaruk bau hangit
tekan minyak langsung tak gerak
cuak gile time tu
last² dengan bantuan cina bukit mane tah
kereta diundurkan turun bukit balik
coz ada satu side kawasan leh parking
so dlm keadaan panic
dengan kereta yg bau hangit tak ingat
siap ada asap hitam tu
kalau kereta lama tu takpe
ni kereta baru bulan pakai
so kitorg ni terima la bantuan cina bukit lakhanat tu
yang dah pow kitorg dekat 3 ratus lebih
dia tukar kan pum ape tah
pastu naik ckit jer ada jalan patah balik
uish germ tul masa tu
before kitorg terima bantuan tu..
dia ckp kena naik sampai atas baru leh turun bawah
so kitorg pun mintak la bantuan diorg ni
rupanye ..
lepas dia tukar kan pum
mintak tolong dia drive kan ke atas
naik ckit jer
tak sampai 100 meter pun
dah ada way turun balik ke kuala lumpur
ikutkan nak jer gaduh time tu
tp bile pikir balik
ada bebudak ni so kena la lupakan niat
memang diorg ni cari makan kat ctu
tp siap ko cina bukit WDL6562
TAK SELAMAT LA KO .. sebab ko dah
TOTO kitorg TOLONG ORG TIPU ORG
memang cam lakhanat
tak baik sungguh kan
so kitorg turun sampai ke goh tong
nak ke goh tong pun
dalam turun tu ada gak naik bukit ckit
takleh naik langsung
gile kecemasan
nak park plak last² kitaorg tolak je kereta tu
dah tu cina bukit td tu
kekonon nak tolong panggilkan TOWTRUCK
nak ketuk kitorg lagi la tu
atlast dapat gak TOWTRUCK yang lebih murah
murah² pun seribu gak abis
so TOWTRUCK pun mengangkut la Baby FL
kitorg plak duduk la dlm Baby FL tu
huhu seram siut masa turun tu
ye la kita ni dlm kereta..
kereta plak kat atas TOWTRUCK
bukan ada ikat pun
TAWAKAL jer la
alhamdulillah sampai gak
kat PROTON service
dengan niat bleh claim warranty
berembun la Baby FL tuk semalaman
besoknye sunday dtg ke PROTON service
diorg ckp takleh claim
nak buat kena RM980
tanye bengkel lain takde la mahal
tp nak kena panggil TOWTRUCK balik
sebab kereta langsung takleh gerak..
tekan la minyak bagai nak rak
tak pergi der wa cakap lu
so keputusan diambil
repair kat PROTON service tu jer
sebab nak amik TOWTRUCK pun duit gak
so monday tu pi kerja
naik la chomel putih oren en suami
si chomel putih oren ni pun meragam gak lately
ye la kekadang je guna dia
tu yg merajuk
sekarang ni pi kerja naik chomel putih oren jer..
nak pi jenjalan baru bawak baby FL
si baby FL ni pun satu..
baru bulan dah buat hal..
kang mama kamu ni majuk baru tau
kena jual ko nanti
Photobucket
Photobucket

ni la clutch pad yg rosak tu
haus gile..tu yg bau garing
pelik kan
nama je kereta baru
ape² dah nasib kan
redha aje dengan ape yang terjadi
setiap yg berlaku ada hikmahnye

www.tips-fb.com