Thursday, July 12, 2012

Agar Agar Pandan

Posted by Cinta Hatiku at 4:52 PM
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum mommies
im back again dengan resepi turun temurun
kire lama gak kan saya tak date resepi kat blog
sempena nak ramadhan ni
selain dari nak tambah amal ibadat
mesti mommies pening kan
nak buat ape tuk juadah iftar
bagi insan tersayang
terutama sekali untuk little rascal
semalam saya buat agar agar ni
so nak share la resepi
pada puan unira
cepat salin yer

bahan²
agar agar 1 peket
telur
santan
daun pandan
pati pandan
pewarna hijau
gula

cara²
masak agar agar dengan air dan daun pandan
lain brand lain sukatan so ikut cecara di paket
letakkan pewarna hijau
dan pati pandan
nak lagi sedap pakai original pati dari daun pandan
kacau hingga masak
masukkan gula
mcm buat air manis..kalau rasa terlalu manis tu kire ngam laa
kalau rasa biasa jer nanti agar agar nye tawar
pukul 2 biji telur ke dalam bekas lain dan tuangkan santan 1 kotak
dan pukul lagi biar sekata
saya letak 1 biji telur dan 1/2 santan ajer sbb nak jaga kesihatan
kemudian campurkan kedalam periuk berisi agar agar
masak hingga mendidih
dan tuangkan kedalam bekas
biarkan hingga sejuk dan agar agar agak keras
baru masukkan kedalam peti sejuk

Photobucket
selamat mencuba


: sedap dimakan bile dah sejuk..nak nak time buka puasa kan
www.tips-fb.com

2 comments on "Agar Agar Pandan"

uniera on July 12, 2012 at 7:03 PM said...

haha...terima kasih yer Pn.Murni...guna santan kotak eh...kalau guna santan yg ori mesti lg sedap kan...nnt nak wat la...mmg teringin sesgt ni..mcm ngidam plak...wakakaka....

Cinta Hatiku on July 13, 2012 at 2:45 PM said...

a ah..aku skrg malas la nak g kedai sejak ada si kecik ni..lagi la dah 10 tahun tak dtg sakit belakang..ni dah sakit susah la..pastu kalau g si mia nak ikut..berendeh nak bawak stroller..jadi jalan jauh plak..kalau dukung bleh jalan belakang kedai tp naik tangga..yg buat tak larat tu nak dukung darwisy..hehehe