Saturday, March 5, 2011

Selera Thai

Posted by Cinta Hatiku at 6:42 PM

Assalamualaikum semua
entriPhotobucket kali ni nakPhotobucket story pasal selera thai
majoriti rakyat malaysia suka selera thai kan
kat kedai makan mesti order
Tomyam
Paprik
dan lately
Kerabu mangga
saya pun mcm tu gak
semua tu fav. since bujang lagi
bila dah kawen..
semua tu buat kat rumah jer
aiman plak fav dia paprik
en suami pulak mesti nak tomyam
dan saya mesti nak kerabu mangga
macam tomyam dan paprik tu
saya dah biasa buat
tp kerabu mangga ni first time saya cuba buat
bile first time pastu menjadi
teruja gile
resepi ikut suka saya jer
so jom tengok resepi
Photobucketkerabu manggaPhotobucket
dan
PhotobuckettomyamPhotobucket

kerabu mangga kasih sayang

bahan²
Mangga Panjang Muda disagat panjang
kacang panjang dipotong 3cm
tomato dihiris
bawang merah, cili merah dan hijau dihiris
kacang tanahdigoreng dan ditumbuk kasar
ikan bilis digoreng
daun ketumbar di siat
air limau purut
gula
beberape titis sos ikan
kacau rata semua bahan diatas

hidangkan dengan lettuce

Tomyam Berapi

bahan²
lengkuas, halia, bawang putih dan seraidititik
bawang kuning atau bawang merah dihiris
cili padi dititik..taknak letak pun leh
daun limau purut
air limau purut
pes tomyam brand life
daun ketumbar buang akar
ayam, daging, udang sotong atau ketam
bunga kobis, lobak merah, jagung

cara²nya
rebus air masukkan semua bahan
kecuali bahan yg tulisan merah
pes tomyam tu ikut suka laa
kalau nak tomyam color cam atas
leh letak pes tomyam
kalau nak tomyam color putih
takyah letak pes tomyam
cilipadi tu kalau letak pes
takmo letak pun bleh sebab dah pedas dah
kalau nak berapi letak la cilipadi tu
make sure air perahan limau purut tu takde biji yer
coz nanti rasa pahit
last br la letak bahan tulisan merah tu
mengikut mane yg empuk dulu laa
ikut korang la nak letak ape pun..
nak tambah mushroom atau fishball pun ok gak
last skali masak hingga mendidih


siap untuk dihidang

: pada yg ada gastrik tu kurang² kan la letak cili api yer..tak elok tuk kesihatan anda

www.tips-fb.com

2 comments on "Selera Thai"

CikSembang on March 12, 2011 at 4:44 PM said...

tak berani nak tengok kucing tu tp nk tengok orang tu dpt balasan

Cinta Hatiku on March 15, 2011 at 12:32 PM said...

CS : tersalah tempat ke komen..hahaha..kite pun tak tengok..anak kucing tu..mak dia nak selamatkan pun kena jugak..betapa kucing pun ada otak..manusia skrg ni je takde otak