Saturday, May 24, 2008

KEK MARBLE...

Posted by Cinta Hatiku at 10:00 AM
Saya suka buat PhotobucketkekPhotobucket...heheheihikhik..yang suka makan adalah anak kesayangan syPhotobucket..si aiman ni..senyum sokmo la dia kalau mama dia buat kekPhotobucketPhotobucket..tak kisah la ape jenis kek pun..janji namanye Photobucketkek katanya...tp sy suka buat kek marble dan kek coklat lembab..kek marble adalah salah satu Photobucketfav. kek hubbyPhotobucket sy..dan kek fav. sy adalah kek coklat lembab..so arie ni..di pagi yang gelap..ihikhikhehehehe..sy memulakan hari sy dgn buat Photobucket..ni la bahan bahan nye..

Photobucket125gm buttercup
Photobucket1 sudu susu pekat manis
Photobucket3 biji telur
Photobucket125gm gula castor
Photobucket1/2 sudu ovallet
Photobucket1/2 sudu esen vanilla
Photobucket1/2 sudu air sejuk
Photobucket135gm tepung gandum
Photobucket1/2 sudu baking powder
Photobucket1 sudu serbuk koko
Cara-caranya...
Pukul butter sampai kembang dengan susu pekat manis..Apabila sudah kembang masukkan telur...sebiji demi sebiji ye..agak-agak sebati masukkan gula castor dan pukul sampai kembang..Kemudian masukkan ovallet..


Jangan lupa masukkan esen vanilla dan air sejuk..apabila semua sudah sebati masukkan tepung dan baking powder..kalau korang pakai tepung naik sendiri tak payah ler letak baking powder lagi..kang mcm kl tower kek korang..ihikhikhehehehe

kiranye bila semua sudah diadun sebati..bahagikan kepada 2 bahagian...dan 1 daripada 2 bahagian tadi dimasukkan serbuk koko...Pastikan loyang kek korang tu di sapu dgn majerin supaya nak basuh nanti senang...ihikhikhehehehe...dan adunan tadi di layer kan berselang seli..kalau korang letak sebelah sebelah bile potong kek tu kan tak dpt rasa koko dgn vanilla..tul tak??? rasa satu perisa je..tu pasal la kite layer kan...mcm gambar kat bawah yang tak clear ni..ihikhikhehehehe..

Lupa plak sy nak ingatkan...masa korang nak letak adunan dlm loyang tu..korang leh la start panaskan oven...yang bersuhu 180 c...so bila semua dah selesai...oven pun kira dah maintain panas dia..bleh la letakkan loyang yang berisi adunan tadi...masak lah selama 30 minit...Jadi la Photobucketkek tu mcm kat bawah ni...wahhh..PhotobucketPhotobucketsedapnyePhotobucket..so potong ler Photobucketkek tu mengikut kesukaan korang...dan ber sedekah la kepada jiran jiran kalau rasa banyak...Bersedekah tu kan amalan yang mulia...


So hidangkan la Kek yang telah dipotong seperti gambar dibawah...jangan lupa buatkan kopi @ teh nya yer...agar tak haus nanti bile mencekik kek ni nanti..ihikhikhehehee..
www.tips-fb.com

0 comments on "KEK MARBLE..."