Saturday, September 24, 2011

Roti Jala Dan Kari Ayam Citomei

Posted by Cinta Hatiku at 6:12 PM 2 comments
Mari rajinkan diri
date blog kesayangan
so entri ke untuk harini adalah

Roti Jala & Kari Ayam

menu masa bulan ramadhan haritu
baru nak date
hehehe
jom
jenguk resepi saya

Roti Jala

Bahan²
Tepung gandum 1/2kg
Sebiji telur
Santan
Garam dan ajinamoto
Kacau semua bahan diatas jgn terlalu pekat atau cair
siap untuk di jala atas kuali
dan dijamu dengan kari ayam


Kari Ayam

Bahan²
Ayam
Kentang
Santan
Kerisik tak letak pun takpe
Lada KisarBwg Merah, Putih, Halia, Serai & Cili Kering
Rempah Kari Daging
Rempah Penumis

Cara²
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis
bersama lada kisar
bila dah garing masukkan rempah kari dan kerisik
kacau sebati baru masukkan santan
kemudian kentang
bila dah hampir separuh masak kentang tu
baru masukkan ayam
bubuh la garam dan ajinamoto
masak sehingga empuk


siap untuk dimakan bersama nasi atau roti jala
menu paling simple dan mudah
cuma jenuh nak menjala jer


happy cooking

www.tips-fb.com

Mee Rebus Tulang Cik Tembun

Posted by Cinta Hatiku at 4:47 PM 0 comments
Assalamualaikum semua
lama tul tak date blog
biasa la nama pun mak yong
hehehe
actually banyak entri nak date
takpe la slow² la kan
kalau nak blogging
cam sayang plak
ye la dah tahun lebih
blog ni wujud
so, kena la aja aja fighting
fighting sifat MALAS
yang makin menebal dlm diri
so harini nak SHARE resepi mee rebus
saya namakan
MEE REBUS TULANG CIK TEMBUN
nape cik tembun
saje sesuka..
cik tembun ni gelaran bg si mia
princess saya la siapa lagi
sebab kembali tembun semula
lah..mari kite tengok resepi saya
hasil google dan di modified

MEE REBUS TULANG CIK TEMBUN

amacam terliur tak
gambar takde tulang sebab tulang special tuk cik abg
saya MALAS nak membedal isi kat tulang
so mangkuk mee rebus saya saya amik isi jer..
muahahaha
mari jenguk resepinya dibawah

BAHAN² KUAH
Air Rebusan Daging Bersama Tulang
Rempah Kari Babas
Keledek OrenDirebus Dan Dikisar
Lada Kisar Bwg Merah, Putih, Halia, Serai & Cili Kering
Rempah Penumis
Biskut MarieDikisar
Kacang tanah digoreng dan dikisar
Udang Kering Direndam & Dikisar

BAHAN² LAIN
Mee KuningDicelur
TaugehDicelur
Telur Rebus
Lada HijauDihiris
Daun Sup & Daun Bawang
Bawang Goreng
Tauhu Dipotong dan digoreng
Keropok

CARA²
Panaskan minyak masak dan tumis rempah penumis
dan udang kering baru masukkan lada kisar
kacau hingga naik bau
masukkan kacang tanah
tak perlu banyak segengam cukup tuk 1 bungkus mee
masukkan rempah kari dan kacau lagi
baru masukkan air rebusan sekali dgn daging dan tulang
kacau sebati dan masukkan pula keledek oren
dan biskut mariesaya pakai biskut jacob original
sebab takde stock biskut marie kat rumah
muahahaha
biskut dgn keledek tu buat kuah rasa manis dan pekat
jangan lupa garam dan ajinamoto
kacau la sampai mendidih
dah bleh di hidang dengan bahan² yang lain

senang jer kan

rasa confirm marvelous
tak cari lain dah
kalau korang rasa nak memontopkan lagi
ikut selera dan tekak korang
sila la modified
pasti TERBAEKK



selamat mencuba
www.tips-fb.com