meh salin meh..resepi baru ni sedap tau ada org tu kata tak selera ..tapi kan..org tu tambah nasi lagi tau ape maknenye ek hmm.. nyampah i tau ..u suke wat i camni ..
Bahan²
Bawang putih
Halia
Serai
* Semua diatas dihiris halus
Cili padi
Cili merah
Lada Hitam ditumbuk halus
Lada sulah
1 sudu sos cili
1/2 sudu kicap pekat
Garam, Ajinamoto dan sedikit Cili flakes
Daging yang direbus
Tepung jagung
Bawang merah dipotong 4
Tomato belah 4 gak..
Cara² nya
Tumis bahan hiris dan bawang besar, cili padi dan cili merah serta daging yang telah direbus..letakkan sedikit air rebusan daging supaya tidak terlalu kering..masukkan lada sulah, lada hitam, cili flakes, sos cili dan kicap pekat..kacau sebati..dan tuangkan lebihan air rebusan daging tadi..biar kan sampai kuah betul² meresap pada daging..baru masukkan tomato..pastu masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa..bila sudah hampir kering masukkan bancuhan air tepung jagung supaya kuahnye pekat.
tu jer caranye senang kan even jiran sebelah pun bleh buat Eeh.. ape kena mengena dgn jiran sebelah plak
kalau korang dah buat..bitau sy yer..(eleh mcm resepi dia tu sedap sgt..nak suruh org cuba)
2 comments on "Daging Black Pepper"
wow mcm besh jer..tapi aku malas nak masak ler..bleh hantar tak umah kita?hehehe
lurve mrs cermin
uiks min..ape ni memalas..ekekekeke
Post a Comment