Sunday, August 8, 2010

Paprik Campur

Posted by Cinta Hatiku at 2:18 PM
Hari ni je sampai entri..rajin gile date blog..almaklumlah nanti dah puasa..start la malas tu datangwalaupun still penat badan ni..pi shopping hanya ditemani aiman dan mia je semalam. pastu sebelah malam pulak gi tengok cerita the last airbender..so kepenatan tu tetau la..tp layan gak date blog..pastu dengan teringin nye nak makan laksa johor..aiman plak nak makan nasi..so lama ckit kedapur arie ni..sebab masak bukan satu menu jer..tapi siap masak pun kul 12.. pastu nak rajin kan diri nak buat jelly plak..nanti date lagi..arie ni sepanjang hari dirumah jer..tak jadi nak keluar sebab cuaca cam tak menentu..nampak mendung cam nak hujan hujan pastu kekejap panas...so duk rumah lagi baik.. enjoy menu kat bawah nie yer..


Paprik Campur

Bahan²nya
PhotobucketLada Blender
PhotobucketAyam
PhotobucketDaging
PhotobucketUdang
PhotobucketCarrot
PhotobucketBunga Kobis
PhotobucketKacang Panjang
PhotobucketBawang Kuning dihiris
PhotobucketCili Merah dihiris
PhotobucketBawang Putih Yang Dititik
PhotobucketHalia Yang dititik
PhotobucketCili Padi dititik
PhotobucketDaun Limau Purut
PhotobucketLimau Nipis
PhotobucketSos Cili, Sos Tiram dan Sos Tomato
PhotobucketGaram dan Ajinamoto

Cara² nya
Tumis lada blender, bawang kuning, cili padi, cili merah, bawang putih dan halia..kemudian masukkan daging, ayam dan udang..kacau hingga masak..masukkan air kalau rasa suka kuah banyak letak la banyak ckit airnye..tp beragak la yerPhotobucket..nanti tak nampa paprik lagi..namanye masak air jergelakgulingpastu masukkan daun limau purut,garam, ajinamoto, sos cili, sos tiram dan sos tomato secukup rasa..sayur²an tadi..last sekali perahkan air limau nipis..kalau rasa nak masam lebih ckit perah la banyak ckit..sama gak dengan pedas..tambahkan cili api lebih ckitsiap dihidang..bukan susah punPhotobucket hidangkan dengan nasi panas yer..


menu ni nak buat sahur pun bleh nak buat berbuka pun gerek

www.tips-fb.com

0 comments on "Paprik Campur"