Sunday, April 26, 2009

Hajat..!!

Posted by Cinta Hatiku at 6:18 PM 0 comments
Semalam dapat gak melepaskan rasa mengidamPhotobucket..Memula menyejukkan badan dengan ABC special..tah ape yang special tah....buah kabung pun takde..setakat letak cincau dgn kacang merah pastu ada ice cream jer wat per....tak macam ABC special kat kg Melayu atau kat Larkin Bomba..dedua tu kat JB la....1st time bawak ipar gi sana..diorg pun suka....kat KL ni sy lum jumpa lagi la ABC yg setanding ABC kat JB tu....Pekena ABC tu kat SOGO..ramai gile la org shopping..ye la takkan org mandi manda plak kan....bile dah sejuk..baru la kitorg ke satu tempat yang dah banyak kali akak nak gi tapi ada jer halangan..

Pasar malam Jln TAR..tu la tempat sy nak gi.. nak pekena LAKSA PENANG..tempat yg sy biasa makan tu kirenya tengah²..dekat dgn org jual murtabak dan kopok lekor..Kuah dia best gile..tp tak tau la kalau ada tempat lain yang lagi best....cuma bahan dia takler banyak..kena la dgn harga nye..
PhotobucketTeruja..Photobucket

Tu la laksa nyer..dapat la pekena..sblum bersalin..tapi kan pas jenjalan lagi..ada lagi satu plak mcm best ajer..dgn mangkuknye yang besar..so hubby sy pun nak try la plak..tapi..hampeh..kuah dia tak best sgt..tp banyak la rencahnye..

Photobucket2nd round..Photobucket

Masa nak balik tu sempat la bungkus Nasi Briyani JOHOR dan salah satu lagi yang sy dah lama tak dpt makan..Burung puyuh Goreng....Best Gile..dapat gak ape yang dihajati.. ..

PhotobucketNasi Briyani..Photobucket

PhotobucketBurung Puyuh..Photobucket

Masa jenjalan kat pasar malam..citomei ni dah teruja nak suruh papa dia belikan belon..tapi papa takmo belikan..sian tul..last² masa kat depan SOGO tu la terpaksa jugak papa dia belikan..belon tu pun dah koyak dah..hampeh tul RM5..bazir jer....

PhotobucketHappy tul dia dpt belon..Photobucket

www.tips-fb.com

Saturday, April 25, 2009

Sambal Tempe..!!

Posted by Cinta Hatiku at 3:04 PM 0 comments
Hari ni mengingatkan sy pada zaman bujang dulu....mane taknye..lunch arie ni sy masak makanan fav. masa waktu zaman bujang bile arwah mak sy masak makanan yang tak memenuhi citarasa sy..

Cop!!....bukan bermakna tak menghargai....ini sebab zaman bujang dulu sy cerewet sgt kot..tak suka makan ikan sesgt..paling suka makan ..tapi takkan hehari nak makan ye dak??..so, bile arwah mak sy masak ikan yang sy tak suka makan..bile seblm balik keje tu..sy tanye dulu arwah mak..arie ni masak ape??..bile tau jer..terus singgah giant beli la ape yg perlu..tuk masak makan malam....Lauk yang biasa akan sy masak..adalah lauk mcm kat bawah nie..

Pada korang yang teringin nak cuba..meh la....cuba resepi sy ni..

Bahan²nya

Lada kisar
Tempe
Kentang
Kacang panjang
Ikan bilis
Kacang tanah (ikut suka la..hubby akak tak suka..so time ni akak tak letak)
Telur 1 biji
Garam, ajinamoto dan gula

Cara²nya

Memula goreng dulu bahan seperti tempe, kentang, kacang panjang (jgn lelama),ikan bilis dan kacang tanah..Pastu tumis lah lada kisar sampai bebetul naik bau dan garing..masukkan garam, ajinamoto dan gula secukup rasa..kacau dan pecahkan telur..hampir masak masukkan kesemua bahan goreng tadi kecuali ikan bilis dan kacang tanah..bile dah nak hampir sejuk baru masukkan ikan bilis dan kacang tanah..(mengelakkan ikan bilis lembik dan kacang tanah lemau..)

Tu jer..caranye..amacam??..senangkan?? So, try la resepi kali ni..Jam pun dah pukul 3:30ptg..bohsan dgn ketiadaan ..Jadi..sy nak bersiar-siar..salah satu tujuan adalah untuk menghilangkan boring dan menyejukkan badan..Photobucket Tensionn..!! sesgggtttttt..!!!

Tips: Tempe dan kacang panjang ni bagus tau tuk org mcm sy ni..(wanita hamil)

PhotobucketSelamat mencuba..!!Photobucket

www.tips-fb.com

Pakcik..Oh..! Pakcik..

Posted by Cinta Hatiku at 9:47 AM 0 comments
Hari ni seperti semalam..bohsan sungguh....disebabkan umah sy ROSAK....tgh tunggu diperbaiki..so takde ape nak buat..cuma ngadap Photobucket..sambil tu baca la jokes email² lama....Ni salah satu email yang kojaq....kalau ada jenis org yang mcm ni la..rasa kena makan pelempang....

PhotobucketTemubual seorang pemuda dengan pakcik gembala biri-biri. Photobucket

Pemuda : Boleh saya tanya beberapa soalan tak?
Pakcik : Boleh aje...

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.
Pakcik : Kalau yang putih lebih kurang enam kilometer setiap hari.

Pemuda : Yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak plak rumput biri-biri ni makan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Ah, yang putih lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Aaa...yang putih sekitar enam kilo bulu setiap tahun.

Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam,
padahal jawapan semuanya sama aje?
Pakcik : Mestilah.....sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punye.

Pemuda : Ooo, gitu ke....abis tu yang hitam tu sapa punye?
Pakcik : Yang hitam pun sama..
Pemuda : ......
www.tips-fb.com