
baru nak


sorry agak lewat tepek kat blog


pada yg duk tanye tu

Bahan² Kuah















Cara² Nak Buat Kuah
Tumis udang kering, lada blender dengan serai hingga naik bau
dan garing masukkan sedikit santan kemudian masukkan kacang tanah..kacau sebati baru masukkan air asam jawa dan kentang
..kacau sebati..kalau rasa pekat tambahkan air..masukkan gula dan garam secukup rasa..biarkan hingga didih..
Bahan Lain
Tepung beras


Bahan Lain









campurkan semua bahan

















Bahan²








Cara²nya
Tak perlu banyak sgt buat..sebab korang dah ada bahan lain..so agak² la dlm












selamat mencuba





4 comments on "Pasembor"
Murni, kdg2 pelik u ni cam magic kite keje gak tp rasanya cam tak sempat nak masak2 macam2 ni...tabik spring lorr
wakakaka..su opis kite dekat je la dengan rumah..jalan kaki amik masa 10 min jer dan sampai rumah..kalau cik abg amik lagi la cepat sampai..dah tu balik 4:30ptg..cukup nah masa nak masak..dan kite ni masak tak amik masa lama..1 jam dah siap semua..express kan..nanti kite bg tips camne nak masak cpt..wakakaka..
pandainye ko masak pasembor ek...aku nnt nk minta izin copy tau...klu terlebih rajin nk gak aku mencubanye...
aku biasa nye try and error je ..wakakaka..sebab setahu aku kuahnye lebih kurang mcm kuah kacang..beza dia sebab dia warna kening oren ckit..so aku agak la mesti ada kentang dgn santan..tp masa lepas masak tu takut gak tak jd..ye la bulan pose la katakan..bile dah berbuka..rasa...alhamdulillah menjadi..
Post a Comment