Wednesday, August 18, 2010

Pasembor

Posted by Cinta Hatiku at 12:27 PM

baru nak date resepi pasembor..


sorry agak lewat tepek kat blog


pada yg duk tanye tu..pat salin resepi

Pasembor

Bahan² Kuah
Lada Blender
Santan
Kacang Tanah digoreng dan dikisar
Serai Dititik
Udang keringdirendam dan ditumbuk
Air Asam Jawa
Kentang direbus dan dikisar dengan sedikit air
Gula
Garam

Cara² Nak Buat Kuah
Tumis udang kering, lada blender dengan serai hingga naik bau dan garing masukkan sedikit santan kemudian masukkan kacang tanah..kacau sebati baru masukkan air asam jawa dan kentang..kacau sebati..kalau rasa pekat tambahkan air..masukkan gula dan garam secukup rasa..biarkan hingga didih..

Bahan Lain
Tepung beras
Tepung Jagung
Biji telur
Kunyit Hidupditumbuk
Air
Garam secukup rasa
campurkan semua bahan diatas untuk mengoreng bahan dibawah
Telurdirebus
Kentang direbus
Sausage
Bebola Ketam beli yg dh siap pun lagi mudah
Tambah la bahan ape yg korang suka kalau ramai la yg makan..kalau cam saya ni tak ramai..kang membazir plak..nak letak tempe pun orite gak..ape² saje la ikut sedap tekak korang last skali cara² nak buat cucur udang..ni confirm mesti ada..

Bahan²
Udang
Tepung gandum
Taugeh
Daun Kucai
Serbuk Bikarbonat
Air
Garam
Kunyit serbuk/kunyit hidup

Cara²nya
Tak perlu banyak sgt buat..sebab korang dah ada bahan lain..so agak² la dlm cawan ke tepung gandum..campurkan sedikir serbuk bikarbonat, kunyit, garam dan airjangan terlalu cair dan jgn terlalu pekat bile diletak air..sedang sedang je..kacau sebati br masukkan taugeh dan daun kucai..kacau sampai sebati..baru la bleh digoreng..masa nak goreng kalau nak bentuk bulat tu goreng la pakai senduk..pastikan minyak sudah panas..rendam senduk dlm minyak dulu..br letakkan adunan kedlm senduk..dan letak udang..tekan kedalam ckit udangnye..kalau tak tekan nanti bile goreng udangnye lari dari acuan..pandai tul udang tu lari yer..gitu je cara dia..


so bile semua dah siap..potong la kekecik..pastu letak la sengkuang, timun dan carrot yang dimayang halus.. tuang kan kuah keatasnye.. pasti teruja..


selamat mencuba


picture kat atas tu cik abg yg amik..agak kelam ckit..sorry la jurukamera dah tdo masa ni..wakakkaa
www.tips-fb.com

4 comments on "Pasembor"

Mummy Dasy on August 18, 2010 at 4:07 PM said...

Murni, kdg2 pelik u ni cam magic kite keje gak tp rasanya cam tak sempat nak masak2 macam2 ni...tabik spring lorr

Cinta Hatiku on August 18, 2010 at 8:53 PM said...

wakakaka..su opis kite dekat je la dengan rumah..jalan kaki amik masa 10 min jer dan sampai rumah..kalau cik abg amik lagi la cepat sampai..dah tu balik 4:30ptg..cukup nah masa nak masak..dan kite ni masak tak amik masa lama..1 jam dah siap semua..express kan..nanti kite bg tips camne nak masak cpt..wakakaka..

noradzlina.kamdani on August 19, 2010 at 3:08 PM said...

pandainye ko masak pasembor ek...aku nnt nk minta izin copy tau...klu terlebih rajin nk gak aku mencubanye...

Cinta Hatiku on August 23, 2010 at 9:41 AM said...

aku biasa nye try and error je ..wakakaka..sebab setahu aku kuahnye lebih kurang mcm kuah kacang..beza dia sebab dia warna kening oren ckit..so aku agak la mesti ada kentang dgn santan..tp masa lepas masak tu takut gak tak jd..ye la bulan pose la katakan..bile dah berbuka..rasa...alhamdulillah menjadi..