Wednesday, March 30, 2011

LAKSA PENANG

Posted by Cinta Hatiku at 9:01 PM

Assalamualaikum
minggu ni jom ke dapur kembali lagi
menu pilihan adalah
LAKSA PENANG
dah lama duk teringin nak try menu ni
lama dah korek resepi dari my sister mas
disebabkan dah lama la
saya pun lupa resepinye camne
so cecuba la imbas kembali memori silam
masa lunch td
pastu google la kat internet
resepi pelbagai
tak tahu nak ikut yang mane
last² create sendiri
sebab lain org lain cara nye
bile dah pikir bahan²
kepala duk pikir balik
my sis dulu tumis ke dia rebus
pikir duk pikir last² call dia
my sis ckp rebus and then
dia bg tips suruh letak ikan sardin dlm tin
so kalau nak letak atau tak pun bleh
so jom tengok ape yg saya telah buat

Bahan² Kuah
Cili Kering*
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Serai*
Belacan dibakar*
Bahan * di blender
ikan sardin direbus
lengkuas
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa pekat
asam keping
1 sudu petis
garam secukup rasa
gula sedikit

cara²
rebus air dan campurkan air rebusan ikan hingga mendidih
masukkan bahan blender
lengkuas yang dititik dan bunga kantan yg dihiris kasar
kacau hingga sebati
masukkan isi ikan yang diblender
tp saya ada tambah ikan kembung sekor
pastu daun kesum, air asam jawa, asam keping dan petis
last skali masukkan garam dan gula
masak hingga mendidih

bahan hidangan
Mee Laksa
Nenas *
Timun *
Daun Salad *
Bawang *
Cili Padi *
Cili Merah *
Bahan * di hiris
tuangkan kuahnya dan siap untuk dimakan


selamat mencuba

: gambar kat atas tu takde daun salad motif : dah 3 kedai cari takde gak penat nak jalan kaki gi kedai lain..takde beza pun yang penting kuahnya

www.tips-fb.com

2 comments on "LAKSA PENANG"

Sari Yusa Ibrahim on March 31, 2011 at 9:26 AM said...

hihihi... sy suka letak nenas byk2 dlm laksa... blog ni semakin cutelah... besttttttt2!!!

Cinta Hatiku on March 31, 2011 at 1:27 PM said...

sama laa..buat sendiri je leh letak nenas kan..kalau beli takde nenas pun..ape² pun thanks coz singgah n comment :D