Saturday, April 25, 2009

Sambal Tempe..!!

Posted by Cinta Hatiku at 3:04 PM
Hari ni mengingatkan sy pada zaman bujang dulu....mane taknye..lunch arie ni sy masak makanan fav. masa waktu zaman bujang bile arwah mak sy masak makanan yang tak memenuhi citarasa sy..

Cop!!....bukan bermakna tak menghargai....ini sebab zaman bujang dulu sy cerewet sgt kot..tak suka makan ikan sesgt..paling suka makan ..tapi takkan hehari nak makan ye dak??..so, bile arwah mak sy masak ikan yang sy tak suka makan..bile seblm balik keje tu..sy tanye dulu arwah mak..arie ni masak ape??..bile tau jer..terus singgah giant beli la ape yg perlu..tuk masak makan malam....Lauk yang biasa akan sy masak..adalah lauk mcm kat bawah nie..

Pada korang yang teringin nak cuba..meh la....cuba resepi sy ni..

Bahan²nya

Lada kisar
Tempe
Kentang
Kacang panjang
Ikan bilis
Kacang tanah (ikut suka la..hubby akak tak suka..so time ni akak tak letak)
Telur 1 biji
Garam, ajinamoto dan gula

Cara²nya

Memula goreng dulu bahan seperti tempe, kentang, kacang panjang (jgn lelama),ikan bilis dan kacang tanah..Pastu tumis lah lada kisar sampai bebetul naik bau dan garing..masukkan garam, ajinamoto dan gula secukup rasa..kacau dan pecahkan telur..hampir masak masukkan kesemua bahan goreng tadi kecuali ikan bilis dan kacang tanah..bile dah nak hampir sejuk baru masukkan ikan bilis dan kacang tanah..(mengelakkan ikan bilis lembik dan kacang tanah lemau..)

Tu jer..caranye..amacam??..senangkan?? So, try la resepi kali ni..Jam pun dah pukul 3:30ptg..bohsan dgn ketiadaan ..Jadi..sy nak bersiar-siar..salah satu tujuan adalah untuk menghilangkan boring dan menyejukkan badan..Photobucket Tensionn..!! sesgggtttttt..!!!

Tips: Tempe dan kacang panjang ni bagus tau tuk org mcm sy ni..(wanita hamil)

PhotobucketSelamat mencuba..!!Photobucket

www.tips-fb.com

0 comments on "Sambal Tempe..!!"