arie ni teringin nak mkn Ikan Pari Bakar ..lepas balik keje jer terus berdesup ke pasar mini kecil (SEGI) ..dekat jer dengan and opis..bile dah pekena ikan bakar nak kena buat sup cendawan plak..hehehe..
so menu tuk malam ni..
BAHAN²NYA
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai
Cili Kering
Semua Bahan diatas diblend
Ikan Pari
Daun Pisang
CARA²NYA
Ikan Pari hendaklah dilumur dengan asam jawa dan sedikit garam terlebih dahulu..tuk hilangkan hanyirnya..dan biarkan seketika sementara itu..tumis bahan kisar (alah mcm buat sambal tumis gitu ) bile sambal dah masak..ikan pari yang dilumur dengan asam jawa dan garam hendaklah dibasuh kemudian bleh la alas tempat bakar dengan daun pisang dan letakkan ikan pari tadi (untuk seekor ikan pari)pastu tuangkan sambal keatas ikan pari tadi..tutup ikan agar dia masak sebelah atasnyer..kalau takde sekor ikan..beli yang pontong panjang pun ok gak..(kalau yang potong nyer..gaul dgn kunyit serbuk dan garam)..pastikan ikan pari tu diterbalikan bile dibakar..agak² dah masak baru la letak sambal..pastu leh makan..
Ikan Pari hendaklah dilumur dengan asam jawa dan sedikit garam terlebih dahulu..tuk hilangkan hanyirnya..dan biarkan seketika sementara itu..tumis bahan kisar (alah mcm buat sambal tumis gitu ) bile sambal dah masak..ikan pari yang dilumur dengan asam jawa dan garam hendaklah dibasuh kemudian bleh la alas tempat bakar dengan daun pisang dan letakkan ikan pari tadi (untuk seekor ikan pari)pastu tuangkan sambal keatas ikan pari tadi..tutup ikan agar dia masak sebelah atasnyer..kalau takde sekor ikan..beli yang pontong panjang pun ok gak..(kalau yang potong nyer..gaul dgn kunyit serbuk dan garam)..pastikan ikan pari tu diterbalikan bile dibakar..agak² dah masak baru la letak sambal..pastu leh makan..
BAHAN²NYA
Cendawan
Kentang
Ayam yg dipotong kecil
Bawang Merah
Bawang putih
Halia
Lada hitam
Kuib pati ayam knoor
Garam
CARA²NYA
tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus..kemudian masukkan halia yang ditumbuk..baru masukkan ayam..agak² hampir masak..masukkan lada hitam..kacau seketika..dan masukkan air dan kentang..serta kiub pati ayam knoor dan garam secukup rasa..bila kentang dah masak barulah letak cendawan..masak seketika.. siap untuk di hidanghehehehe
Selamat mencuba
6 comments on "Ikan Pari Bakar & Sup Cendawan"
sedapnyeee....meleleh siot air liur aku tgk sup cendawan ko....upmhhhhh....esok nak buat lah...ehe
buat buat..bagus tu ada lada hitam..dgn halia..ko kan nak keep fit..
wah sedapnye... sempat lak ek masak2 camni kul bape baru siap masak ni
kul 7 mlm dah siap..hahahaha..after solat magrib br makan..kalau hubby balik awal..tunggu dia sampai umah..kul 8:30 baru mkn...opis kite dekat je la dgn umah..kalau dah ada lesen n kete sendiri..tah tah..time lunch balik umah..ni pasal jalan kaki..tu yg malas ckit..ekekeke..sebab panassss...
ltak la resipi tomyam.. ngah ngidam tomyam nie
db biasanye kalau dah buat br letak..nanti la ada masa masak tom yam..hehehe
Post a Comment