Wednesday, July 7, 2010

Karipap Daging

Posted by Cinta Hatiku at 2:56 PM
menu ni fav sesangat kalau teringin nak makan biasanye saya akan buat..kalau beli tak banyak daging..nama je karipap daging..tp kentang semata mata..sehidung hidung dan semolot molot..so hari ni saya free ckit nak share resepi hujung minggu saya

Bahan² nya
daging nak muai daging tu dihiris kasar..takpun pakai daging cincang pun bleh
kentang dicincang dadu
serbuk kari daging
daun kari
bahan kisar bwg merah, bwg putih, halia, serai, cili kering
rempah menumis
tepung gandum
majerin / planta
air sejuk


Cara²nya nak buat inti
Daging hendaklah direbus terlebih dahulu kalau malas pakai daging cincang ramli tp tumis dulu dgn bawang putih..kemudian tumis rempah menumis, daun kari dan bahan kisar..hingga naik bau..jangan sampai naik hangit yer..kemudian letakkan serbuk kari daging..agak² dah garing gitu..masukkan sedikit air pakai air daging rebus pun cun gakdan kentang ..bile kentang agak hampir masak..baru masukkan daging..kalau agak kering tu tambah la ckit air..kacau hingga sebati..sehingga kering..kalau dah kering kira dah siap masak la inti nyer..

Cara²nya nak buat pastri nya plak
amik tepung gandum ikut banyak mana inti korang la pastu gaulkan dengan majerin atau planta..sampai sebati..jgn terlalu banyak ...agak² tepung dah warna kekuningan tu kire done la..saya masak memang suka agak² jer..tapi menjadi..biasa la tangan chef..pastu dah sebati baru la korang gaul dgn air masak sejuk yang dalam peti ais yer pastu gaul la sampai tepung tak melekat lagi kat tangan korangso, masa tuang air tu ckit² la yer..tak cukup.. tuang lagi..pastu bile inti dah sejuk bleh la korang membentuk karipap tu..cam gambar diatas..saya pakai bekas tekap tuk dapatkan saiz yg sama..tp klaim sendiri tau

hasilnya..nak makan br goreng..sebab tu ada ketul jer

Sweet girl ni pantang ajer

kejap jer episod ni

bile dah rasa kat inti dia buang..sebab pedas

tu je episod tuk entry kali ni..ape lagi..try la resepi saya ni..bleh buat tuk berbuka puasa..pada siapa yang berpuasa cam saya..



selamat mencuba
www.tips-fb.com

6 comments on "Karipap Daging"

noradzlina.kamdani on January 8, 2011 at 11:05 AM said...

nape ek pkai air sejuk esbox? ade tip ke nk share?
sbb lin slalu pkai air biasa jek bancuh dgn garam...

as for marjerin tu lin slalu panskan/ klu x pun guna minyak n panaskan br letak kt tepung tu...

nk share tips kt ayu la...
ibu ckp klu xmo BERJERAWAT batu kt epok2 tu goreng pkai api sederhana..

jgn lupa share tip yg pkai air sejuk esbox tu tau...slmt memasak wahai kwn ku

Mummy Dasy on January 8, 2011 at 11:36 AM said...

huhuhu sedap pos yg frozen untuk mummy yg byk lemak "M" macam kite :)

Cinta Hatiku on January 8, 2011 at 12:09 PM said...

Mummy Dasy : Kalau M tu dah besar..beli jer kat tesco..wakakaka

Lin : lebih ranggup kot..tah laa..sebab aku pernah la bg karipap ni kat jiran aku yg dulu..dia jual kuih..pastu dia tanye aku resepi pastri tu..hahaha aku bg jer..sharing is caring..pape ko cuba dulu..tgk la beza dia..

Cinta Hatiku on January 8, 2011 at 12:12 PM said...

lin : lupa nak habaq kat ko..actually bukan api sederhana jer kalau nak goreng..minyak pun kena banyak..bior tengelam time goreng tu..aku ni nak save minyak..so letak la ckit ..asal bleh goreng sebelah cukup arr..sebab aku tak suka guna balik minyak yg aku dah pakai..sebab tu aku guna m inyak ckit..hahahhaha

noradzlina.kamdani on January 8, 2011 at 2:27 PM said...

tul gak ek klu guna minyak bnyk..minyak yg goreng epok2 ni slalunye akn BERTUKAR warna hu hu hu..dh membazirkn

Cinta Hatiku on January 8, 2011 at 2:59 PM said...

membazir tu satu cite..tak baik tuk kesihatan..lalalala