menu ni fav sesangat
kalau teringin nak makan
biasanye saya akan buat
..kalau beli tak banyak daging..nama je karipap daging..tp kentang semata mata..sehidung hidung dan semolot molot
..so hari ni saya free ckit
nak share resepi hujung minggu saya
Bahan² nya
daging
nak muai daging tu dihiris kasar..takpun pakai daging cincang pun bleh
kentang
dicincang dadu
serbuk kari daging
daun kari
bahan kisar
bwg merah, bwg putih, halia, serai, cili kering 
rempah menumis
tepung gandum
majerin / planta
air sejuk

Cara²nya nak buat inti
Daging hendaklah direbus terlebih dahulu
kalau malas
pakai daging cincang ramli
tp tumis dulu dgn bawang putih
..kemudian tumis rempah menumis, daun kari dan bahan kisar
..hingga naik bau..jangan sampai naik hangit yer
..kemudian letakkan serbuk kari daging..agak² dah garing gitu..masukkan sedikit air
pakai air daging rebus pun cun gak
dan kentang
..bile kentang agak hampir masak..baru masukkan daging..kalau agak kering tu tambah la ckit air..kacau hingga sebati
..sehingga kering..kalau dah kering kira dah siap masak la inti nyer..
Cara²nya nak buat pastri nya plak
amik tepung gandum ikut banyak
mana inti korang la
pastu gaulkan dengan majerin atau planta..sampai sebati..jgn terlalu banyak ...agak² tepung dah warna kekuningan tu kire done la
..saya masak memang suka agak² jer
..tapi menjadi..biasa la tangan chef
..pastu dah sebati baru la korang gaul dgn air masak sejuk
yang dalam peti ais yer
pastu gaul la sampai tepung tak melekat lagi kat tangan korang
so, masa tuang air tu ckit² la yer..tak cukup.. tuang lagi
..pastu bile inti dah sejuk bleh la korang membentuk karipap tu..cam
gambar
diatas..saya pakai bekas tekap tuk dapatkan saiz yg sama
..tp klaim sendiri tau






Bahan² nya















Cara²nya nak buat inti
Daging hendaklah direbus terlebih dahulu










amik tepung gandum ikut banyak































selamat mencuba


6 comments on "Karipap Daging"
nape ek pkai air sejuk esbox? ade tip ke nk share?
sbb lin slalu pkai air biasa jek bancuh dgn garam...
as for marjerin tu lin slalu panskan/ klu x pun guna minyak n panaskan br letak kt tepung tu...
nk share tips kt ayu la...
ibu ckp klu xmo BERJERAWAT batu kt epok2 tu goreng pkai api sederhana..
jgn lupa share tip yg pkai air sejuk esbox tu tau...slmt memasak wahai kwn ku
huhuhu sedap pos yg frozen untuk mummy yg byk lemak "M" macam kite :)
Mummy Dasy : Kalau M tu dah besar..beli jer kat tesco..wakakaka
Lin : lebih ranggup kot..tah laa..sebab aku pernah la bg karipap ni kat jiran aku yg dulu..dia jual kuih..pastu dia tanye aku resepi pastri tu..hahaha aku bg jer..sharing is caring..pape ko cuba dulu..tgk la beza dia..
lin : lupa nak habaq kat ko..actually bukan api sederhana jer kalau nak goreng..minyak pun kena banyak..bior tengelam time goreng tu..aku ni nak save minyak..so letak la ckit ..asal bleh goreng sebelah cukup arr..sebab aku tak suka guna balik minyak yg aku dah pakai..sebab tu aku guna m inyak ckit..hahahhaha
tul gak ek klu guna minyak bnyk..minyak yg goreng epok2 ni slalunye akn BERTUKAR warna hu hu hu..dh membazirkn
membazir tu satu cite..tak baik tuk kesihatan..lalalala
Post a Comment