Thursday, September 3, 2009

Kari Kepala Ikan Kurau

Posted by Cinta Hatiku at 1:45 AM
masa hari ahad arie tu kitorg gi kg barusengihnampakgigi beli juadah puasa kat sana..tujuan kesana Photobucket sebenarnye nak gi amik Photobucket bubur lambuk masjid kg baruihikhikHeHeHe..Photobucketserius ni nak bitauPhotobucket sedap Photobucket gilerPhotobucket korang tengok ajer la gambar kat Photobucket bawah nie..daging dia banyak..
PhotobucketPhotobucketBubur Lambuk Kg BaruPhotobucketPhotobucket

sedap kanPhotobucketPhotobucket tapi kanPhotobucket heran la..bubur lambuk niPhotobucket punye sedap dan free sengihnampakgigi tapi masih ada gak orang yang jual bubur lambuk kat area ctu Photobucket..yang penting bubur lambuk diorg tu laku plak tu fikir ..sy pikirkan kalau dah ada free yang sedapPhotobucket mesti yang jual tak laku gigil..tapi laku..caya la kat Photobucket diorg ni wat bisnes..

sahur kali ni ada org Photobucket request nak makan PhotobucketKari Kepala IkanPhotobucket yang dimasak oleh isteri tersayangPhotobucket ewahPhotobucketsiap dia dah belikan Kepala Ikan Kurau kat pasar chow kitPhotobucket murah jer..RM5 satu pingganlove murah kanlove kitorg ni suka beli kat chow kit..sebab murah..tapi kan..malas nak gi Photobucket sebab susah parking Photobucket..kebetulan cik abang ni pegi HKL..melawat bapa mertuaku..yang sakit..so, dia singgah la kejapPhotobucket..

PhotobucketPhotobucketNie la Kari Kepala Ikan KurauPhotobucketPhotobucket

Nak Resepi kerPhotobucket senang jerPhotobucket tengok bahan² dan cara² kat Photobucket bawah nie..

Bahan kisar
Photobucket4 ulas bawang merah
Photobucket1 ulas bawang putih
Photobucket1cm halia
Photobucket1 btg serai
Photobucket3 tangkai cili kering

Bahan lain
PhotobucketRempah Penumis
PhotobucketSantan
PhotobucketKerisik
PhotobucketCili Merah
PhotobucketBendi atau Terung
PhotobucketKari Ikan
PhotobucketLada Hitam
PhotobucketDaun Kari
PhotobucketIkan Kurau
PhotobucketGaram dan ajinamoto secukup rasa

Cara² nya
Tumis rempah penumis dan bahan kisar terlebih dahulu..kemudian masukkan daun kari dan kari ikan..kacau hingga naik bau..baru masukkan lada hitam, santan dan kerisik..kacau jangan sampai santan pecah yer..pastu masukkan cili merah dan ikan..agak² hampir masak baru masukkan sayur bendi atau terung..last sekali baru masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa..biar sampai masak..lepas tu siap la untuk dihidang..

PhotobucketTips
actually Photobucket resepi kari ikan sy lainPhotobucket..sy nye tak letak kerisikPhotobucket..hanya letak santan jer..Photobucketresepi auntie idah letak kerisik tak letak santanPhotobucket..so saya gabungkan resepi saya dan resepi auntie idahPhotobucket..jadi la resepi kat Photobucket atas tu Photobucket HeHeHeihikhik..ape ape pun..

PhotobucketPhotobucketSelamat MencubalovePhotobucketPhotobucket

Siap la untuk makan sahur yer..HeHeHeihikhiktu la lauk sahur kitorg arie ni..Selamat sahur semuapelukPhotobucket ler dah kenyang ni Photobucket nak sleep PhotobucketPhotobucketgood nite.. nanti Photobucketdate lagi ekPhotobucket sy dah letih dan ngantok..Photobucket
www.tips-fb.com

0 comments on "Kari Kepala Ikan Kurau"