Saturday, March 17, 2012

Ketam Cili Dgn Daun Kari

Posted by Cinta Hatiku at 6:14 PM
Assalamualaikum semua
seronok ker cuti sekolah kali ni
bagi saya sekeluarga
alhamdulillah
kami selamat kembali ke KL semula
pagi tadi
setelah pulang ke kampung halaman
mane lagi kalau bukan johor bahru
sempat jugak menjenguk
sedara sebelah suami
di singapore
tapi entri kali ni
bukan nak cerita pasal
kemane kitorg jenjalan
tp nk share satu resepi
yg telah saya hasil kan
untuk menu lunch kami sekeluarga
pada harini

ketam masak cili dengan daun kari

amacam sedap tak
nak tau mane dpt resepi ni
actually kami sekeluarga
kalau nk makan seafood
kitorg gi ke bukit bintang foodcourt
agak mahal la jugak
so smlm masa masih kat jb lg
jenjalan ke pasar smart
nampak ler ketam ni

tengok harga lebih murah dr kat KL
hidup lagi tu yang penting
so kitorg beli la
sampai rumah ayah saya
en suami tolong kukuskan
pastu simpan dlm peti ais beku
lepas tengok rajalawak final
nak dekat kul pagi
kitorg gerak ke KL
sampai KL dlm kul gitu
sebab banyak berhenti
siap berhenti TDO lagi
so bile dah siap masak
ape lagi bedal la lauk ketam ni
dengan sambal tempe
alhamdulillah berjaya jugak ciplak
resepi rahsia tu
hasil dari deria rasa ni
so saya nak share
kat sesiapa yang baca blog saya ni

bahan² yang diperlukan
ketam
lada blend ikut ni
bawang putih dicincang kasar
halia dan serai dihiris
cili kering di cuci dan potong serong
daun kari
sudu kecil serbuk kari
sos tiram
cili sauce
kicap manis
lada hitam
garam secukup rasa

cara² nya
tumis bahan bawang putih
serai, halia dan daun kari
bile dah naik bau masukkan
lada blend
tumis sampai garing
letakkan sudu kecil serbuk kari
sos tiram, cili sauce dan kicap manis
kacau rata
masukkan ketam yang siap dikukus
dan lada hitam yang ditumbuk hancur
kacau sebati
last skali letakkan garam secukup rasa
kacau dan siap dihidang
sukatan semua bahan tumis mengikut ketam
bawang putih dan halia
kalau diletak banyak lagi bagus
saya letak ulas bawang putih jer

Photobucket
selamat mencuba


: letih² pun gigih masak..sebab lauk fav tu

www.tips-fb.com

0 comments on "Ketam Cili Dgn Daun Kari"