Tuesday, January 25, 2011

Mengidam Ke Nak Pitam??

Posted by Cinta Hatiku at 3:42 PM
bebaru ni ada org cam ngidam
tapi tak sempat makan dah cam pitam
kononnya nak makan daging kambing laa
masak merah laa
mushroom butang laa
bile dimasak tak lalu pulak nak makan
time tu la sakit menyerang
hari en suami mc
gi klinik tak baik jugak
siap bg injection lagi
gi hospital plak
doktor leh ckp wad penuh
tu yg dpt hari mc..
sian tul saya tengok
ni la akibat bile terlalu workaholic
makan tak tentu masa
pastu makan makanan yg pedas
tu yg perut jd camtu
luka teruk sangat
cik bini dah penat dah bising
malam yg start en suami sakit tu
saya masak daging kambing masak merah
dengan sayur campur..
marvelous..
tapi dijamah ckit jer oleh en suami
pastu suruh buat bubur pun makan ckit gak
memang hari tu sakit teruk
sampai tak lalu makan saya tengok..
last² saya yg melantak sorg makan kambing
sampai pening kepala

merah menyala kambing ku

nak resepi tengok jer kat sini
tp tu resepi ayam masak merah
so tukar kan je ayam tu pada daging kambing
jadi la daging kambing masak merah
actually daging kambing ni sesuai tuk buat steak
disebabkan dah buat steak
dan ada lagi daging yg tak diperap
so di potong dan dibuat lauk
pastu pekena plak sayur campur

first time try masak mushroom ni
sedap gile..
bile tengok gambar
masa nak post entri ni
baru perasan pernah makan mushroom ni
salah satu menu kat chinese restaurant di KLGCC

so next time bleh beli lagi mushroom ni
untuk resepi sayur campur tu
senang jer

bahan² dan cara²
sayur pelbagai jenis yg anda makan kalau yg tak makan pi letak kang bazir jer..tumis la bawang putih yang telah dicincang halus..pastu masukkan daging, udang serta fishball atau meat ball ke kacau sebati sampai la udang hampir masak pastu masukkan sos tiram sesudu..tuang kan sedikit air jika perlu.. takut hangus plak..pastu masukkan la sayuran satu demi satu..bermua dengan sayur yg lambat nak masak..org kata lambat lecur laa senang ckit kalau rasa agak² kering tu tuang la air lagi tutup bekas kalau boleh agar semua masak sebati..pastu last skali masukkan air tepung jagunguntuk pekat kan kuah nyaselamat untuk dibedal

selamat mencuba
Photobucket


www.tips-fb.com

0 comments on "Mengidam Ke Nak Pitam??"