Saturday, September 6, 2008

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa!!!

Posted by Cinta Hatiku at 4:41 PM 1 comments
Setiap muslim dan muslimat yang benar-benar beriman kepada janji-janji Allah dan Rasulnya pasti bergembira menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak pada setiap tahun. Begitu juga dengan tahun 1429H ini di mana kita sekali lagi diberi kesempatan oleh Allah Subhanahua Taala menyambut dan meraikan ketibaan bulan Ramadhan yang penuh rahmat dan pahala, dengan kegembiraan serta iman taqwa yang teguh. Hanya mereka yang lemah iman sahaja yang merasa cemas dan risau dengan kunjungan Ramadhan. Begitu juga dengan mereka yang tidak mengenali fadhilat atau keberkatannya. Tetapi bagi orang yang dapat memahami fadhilatnya akan menunggu dengan jiwa kesyukuran seperti yang dijelaskan oleh baginda Rasullullah S.A.W melalui hadisnya yang bererti "Sekiranya umatku mengetahui kemulian dalam bulan Ramadhan, nescaya mereka akan mengharapkan kedatangan Ramadhan itu di sepanjang tahun".


Mengambil sempena keagongan Ramadhan, marilah kita meletakkan azam untuk menaikkan maruah dan sahsiah dengan menambah iman taqwa kepada Allah, sekurang-kurangnya dengan berpuasa pada siang hari dan bersalawat tarawih pada malam harinya. Orang yang menghormati tuntutan Ramadhan bererti memuliakan dirinya dan mencemari Ramadhan bererti ia menjatuhkan harga dirinya sendiri.


Ape pun seminggu sudah kite menunaikan ibadah puasa Photobucket..Pesan sy..jgn mengikutkan nafsu bile time berbuka tu..Photobuckethehehe..Selamat berpuasa...!!!
www.tips-fb.com

Sunday, August 24, 2008

MULA² ..SAYA SUKA..SAYA SUKA..LEPAS TU..SUAMI SAYA TAK SUKA...TAK SUKA!!

Posted by Cinta Hatiku at 4:02 PM 0 comments

PhotobucketTwo all beef patties, special sauce, lettuce, cheese, pickles, onions on a sesame seed bunPhotobucket

2 minggu lepas sy balik kg..malam td baru sampai kl...tp kg pun atas pada nama..sebab ayahanda sy ni kat jb..tengah² bandar...so tak susah la nak cari fav. food. saya dan aiman..cite pasal makanan kegemaran ni..rupa²nya dlm 2 minggu sy kat jb..sampai 6 kali kitorg berdua ni makan ..sekali makan Photobucket..tu pun sebab celebrate birthday my sister..bercerita pasal ni...kali ke 6 sy pergi..masa on the way balik kl..yang order ni hubby sy..ada ke patut?? Photobucket mesti korang rasa tak patut..so ni sy cite balik sesi menyakitkan hati ni

staff : "Selamat Petang..Order encik??"
: "Bagi saya burgerBig Mac Mcvalue set yang besar, nugget 6 ketul.. Hmm..Dik, nak tanye..Big Tasty ni ape??"
staff : " Hah? Tah la" (dgn muke mcm tempe tak jadi)
: "Hmm..kalau mcm tu cancel la order saya tadi..."
staff : (Buat muka tak bersalah)

Baru je hubby saya nak beredar..Tetiba manager ..dgn serba salah walaupun bukan dia yang buat salah..datang memohon maaf..rupanye tak abis lagi sesi menyakitkan hati..masa time nak makan tu..nugget yg diorg bagi hanya 4 ketul ajer..lagi panas hati la hubby sy...buat kerje memain tul budak ni..

Moral of the story..kalau dah keje kat tempat tu..mesti kena amik tahu..mcm masa sy kerja as manager Pizza Hut dulu..bukan setakat kerja manager je sy amik tahu..ape ingredient dlm setiap pizza pun sy amik tahu Photobucket..ye la..kena part kalau customer tu buddha ke..tak makan lembu...tp nak order super supreme tak nak daging lembu..kan ke baik dia order veg pizza..sebab kalau dah buang daging lembu yg tinggal sayur aje..tak tau pepperoni tu beef..ish!! budus tul..tu la pasal amik tau..kalau dah order dia dpt tau beef..mau kecoh satu restoren..tul tak?? hmmm..mcm dah lari topik plak Photobucket hehehe...so, mcm mane hubby sy berang nk gi ..sy tetap suka ..yang tak suka staff dia jerrr Photobucket..

www.tips-fb.com

Thursday, August 7, 2008

Ayam & Tauhu dengan Cili Kering

Posted by Cinta Hatiku at 3:46 PM 0 comments
Resepi mudah dan cepat untuk dimakan Photobucket..dan berkhasiat...resepi ni kakak sy yg stay kat singapore yg ajar masa sy belum berkahwin lagi...ape² pun ...

Photobucketselamat mencuba...Photobucket


Cara²

Mula-mula goreng tauhu yang dipotong dadu hingga masak..Kemudian basuh dan goreng lada kering yang di gunting serong dgn sedikit minyak...asingkan lada kering tadi..dan tumis bawang putih..apabila naik bau masukkan ayam tanpa tulang yang di potong kecil..tunggu hingga setengah masak..masukkan sedikit kiub pati ayam, sos tiram dan sos kicap pekat..dan sedikit air...kacau hingga rata..dan masukkan cendawan butang...apabila ayam sudah hampir masak masukkan tauhu yang sudah digoreng tadi...apabila mendidih..masukkan tepung jagung yang dibancur dgn sedikit air...kacau hingga sebati dan apabila mendidih..tutup api dapur dan sedia untuk dia hidangkan...

PhotobucketTips Berguna ...Photobucket

* Untuk kepelbagaian..korang bleh mengantikan ayam dgn udang atau daging...dan Cendawan Butang bleh ditukar dengan Brokoli atau kacang peas...

* Bleh juga ditambah dgn kacang gajus

www.tips-fb.com

Friday, August 1, 2008

Pertukaran Nama Kedai

Posted by Cinta Hatiku at 3:59 PM 0 comments

Lupa pulak sy nak Photobucketdate satu cite ni..kedai secondhand suami sy dan sekutunye..sudah mencapai kata pakat..untuk menukar nama kedai dari..savecost.com kepada murah.com


Photobucketlogo lamaPhotobucket

So..kepada sesiapa yang ingin menjual dan membeli boleh la datang ke kedai suami sy yang beralamat di No G33 Jalan Pandan Prima 1, Dataran Pandan Prima, Kuala Lumpur..bersebelahan TESCO Ampang...atau blehlah surf ke laman blog kedai http://murahdotcom.blogspot.com/

Photobucketlogo baruPhotobucket

www.tips-fb.com

Cerita disebalik bulan Julai 2008

Posted by Cinta Hatiku at 3:37 PM 0 comments
Lama tul tak Photobucketdate blog..semua ni semata mata..sehidung hidung dan semulut mulut pasal PhotobucketMAXIS broadbandPhotobucket..geram tul sy dibuatnye..rasa mcm nak maki hamun aje..tp sy tak maki pun..Photobucket heheheh ..sebab dah ada org lain tolong maki kan tuk sy..mane taknye..status connection memang la connected..tp activity sent dgn received dia mcm setan!!..ada ke 251 bytes aje..mane nak dpt search...hantu tul...ada la banyak kali hubby sy Photobucket maxis customer service..kononnye mintak pertolongan(katanye)...ye la..takkan nak memandai kan...tp malangnye hubby sy lagi pandai dr diorg tu semua...baik jgn keje kat customer service...kalau takleh tolong...konon nak reset balik la..ajar camne nak setting internet option la..setakat tu sy pun pandai buatPhotobucket..geram tul dibuatnye..start semalam la..baru leh on..tp tu pun mcm nyawa² ikan...kejap leh search...pastu auto dc...last last diorg leh ckp...maybe tempat kitorg tinggal ni sebab utama line tak clear..abis diorg ingat kitorg bayar sesaja agaknye..labur duit kat maxis tanpe dapat faedahPhotobucket..ish..geram ni...
Itu cite pasal broadband..ni nak cite pasal 2 minggu lepas...cedera parah sy dibuatnye si aiman ni...korang tau la berat badan dia yg semakin meningkat ke 22 kg...hampir separuh berat badan sy...ditambah pula dgn hiper nye si aiman tu...menyebabkan bibir sy yg normal ni jadi tak normal..Photobucketuwaaaa...sakit tul..sampai terkoyak bibir sy ni dibuatnye si aiman..tp koyaknye kat luar ckit...yang teruk bahagian dalam..tau la kalau dah terkoyak mestilah berdarah kan...nak dimarah pun dah tak kuasa lagi..sebab time tu sy hanya menahan sakit yg amat sangat...ingat kan sakit nye satu hari aje...rupanye berlarutan...hari ke dua...dah tak tertahan lagi..ponstan pun tak laku...bibir dgn pipi tu toksah cite..mcm kena sengat dgn lebah aje...makan dgn ckp toksah cite..Photobucket menyakitkan...masuk hari ketiga sy dah tak leh tanggung lagi..ye la sampai takleh tdo Photobucket dibuatnye...akhirnya keputusan dibuat untuk pergi ke berdekatan...Doktor yg check sy..bitau yg dlm mulut sy dah kena jangkitan sampai ke tekak..Ya Allah..tuhan aje tahu rasa sakitnye..patut la sampai pipi pun naik bengkak...hmm..dapat la injection..antibiotik..ubat bengkak..dan ubat tahan sakit...dapat la mengurangkan sakit sy ni...kiranya seminggu gak la sy sakit mulut ni...

PhotobucketAiman di HKL akibat jangkitan HFMDPhotobucket

Dlm sakit mulut ni...terbaca plak artikal pasal HFMD...atau lebih dikenali sebagai sakit kaki tangan dan mulut...yang hanya bleh dijangkiti oleh kanak² dibawah umur 10 tahun ajer...semua tu disebabkan virus coxsackie jenis 16 (CV16) ...kata artikel tu la..HFMD ni mcm sakit ulser dlm mulut..melepuh (kecil) kat tapak tangan dgn kaki..dan demam panas yang berlarutan....serta kanak² yg kena jangkitan ni biasanye tak nak makan...so, diorg akan letih dan lesu...sy cite pasal penyakit nie bukan sesaje ajer sebab sy baca artikal tu...semua nie pernah dialami oleh aiman masa dia umur 8 bulan..ceritanye bermula lepas kami sekeluarga balik dari kakak ipar sy...pada mulanye aiman ni demam ajer..tp tak baik² lepas dah 2 arie gi ..bile kakak ipar sy inform yg anak dia kena tahan wad kat HKL...sebab HFMD ni..sy terus cakap dgn hubby sy..untuk bawak aiman ni ke HKL...takut² la kena jangkitan...bila dah kena tahan wad..baru doktor sahkan...memang kena jangkitan..sebab aiman kena ulser dlm mulut dan melepuh (kecil) kat tapak tangan dan kaki..time masuk wad tu pun..cousin aiman ni dah discharge pun..alhamdulillah..dedua selamat..tp jenuh gak..si aiman ni takmo makan atau minum susu..cian tgk dia kena masuk air..so untuk korg yg ada anak tu..kalau ada rasa curiga..yg anak korang ada ciri² mcm nak kena HFMD..bawak la gi hospital cepat..dan kalau bleh jgn la bagi anak yg sakit tu bergaul atau berkongsi mainan dgn kanak² lain yg sihat..sebab semua tu leh memindahkan virus...sebab kalau tak silap sy la..penyakitnye bleh bawa maut kot..sebab sebelum ni..ada kes pernah mati akibat penyakit ni...

Photobucketselekeh tul doktor pelatih ni wat keje..Photobucket

www.tips-fb.com