Wednesday, April 22, 2009

MEE HOON SUP..

Posted by Cinta Hatiku at 9:22 PM
Hari ni adalah hari yang meletihkan....Jenuh nak buat template baru..ada jer yang tak kena..Nasib la hari ni mak mertua anto lauk..senang ckit....tapi kena masak gak..bile pikir² tak tau plak nak masak ape....Last² teringat mee hoon sup mak mertua buat sblm ni....sedapp..!! nak tau mee sup dia camner?
PhotobucketPhotobucketAmacam??nak cuba kerr?PhotobucketPhotobucket

So,mcm biasa la..sy share resepi ni kat korang..

PhotobucketBahan SupPhotobucket

Daging yang sedia di rebus
Rempah penumis
Bawang merah, bawang putih dan halia (ditumbuk halus)
Rempah sup

Cara²

Tumis rempah penumis dengan bawang yang telah ditumbuk tadi..sampai naik bau..kemudian letakkan rempah sup..dan daging yang telah direbus bersama airnye..letakkan garam dan ajinamoto..

PhotobucketBahan MeePhotobucket

Mee Hoon (direndam dgn air terlebih dahulu dan ditoskan)
Lobak merah
Sayur sawi
Tomato
Bunga kobis
Udang
Fish ball
Bawang merah, bawang putih dan udang kering yang ditumbuk halus

Cara²

Tumis bawang yang ditumbuk sampai naik bau..masukkan udang dan fishball..apabila hampir masak masukkan bunga obis, lobak,sawi dan akhir skali tomato..agak² dah masak kalau nak letak telur pun bleh..tp muak nanti....letakkan garam, ajinamoto dan sedikit kiub pati ayam..kalau kering sgt letakkan air sedikit..baru letak mee hoon..kacau hingga sebati dan masak..

Mee Hoon Sup ni biasanye sy makan dgn lada jeruk dan cili sos....sedap..!!

PhotobucketSelamat mencuba..!!Photobucket
www.tips-fb.com

2 comments on "MEE HOON SUP.."

NUNaini ۞ on April 22, 2009 at 11:17 PM said...

kalau hari2 noon masuk cini...
rasa-nya-lah-kan bolih gemuk noon tgk resipi sis nih...
tgk gambar pon jadik lah!
aHaHaHa....

taruh bnyk2 resipi sis...
noon nk belajar masak jugak =(
nnt ayah x kasik kawen =))

CINTA HATIKU on April 23, 2009 at 7:57 AM said...

bleh..Bleh..nanti sis kongsi..banyak sebenarnye..tp bile time sis dh masak..kekadang lupa nak amik pic...