Tuesday, August 24, 2010

SOTO Special

Posted by Cinta Hatiku at 11:21 AM

Assalamualaikum



entri kali ni nak share cara buat SOTO

SOTO Special

Bahan Kuah
  • Air
  • Ayam
  • Haliadititik
  • Kiub pati ayam knoor
  • Bawang merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Rempah Sup
  • Rempah Penumis / Sup Punjut
Cara²nya
Rebus ayam dengan air banyak mane air ikut suka halia dan kiub pati ayam knorr hingga ayam empuk ..nak letak kaki, leher pun orite gak..mantop gitu bile ayam dah masak..asingkan ayam..ambil isi sahaja..yg part tulang tu korang bubuh balik dlm air rebusan td..isi tadi di racik kecil²..dan ketepikan. Tumis rempah penumis atau sup punjut dgn sedikit minyak didalam periuk yg berasingan..kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yg ditumbuk..bile dah naik bau masukkan rempah sup..kacau rata baru masukkan air rebusan ayam tadi..masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa..biarkan mendidih..

Bahan SOTO
  • Nasi impitbiasanya masak nasi impit dulu..baru buat bahan kuah
  • Taugeh
  • Isi ayam
  • Kacang tanahdigoreng
  • Soondigoreng
  • Daun sup dan daun bawang
  • Bawang goreng
  • Bergedilsila click ini untuk resepi
  • Sambal kicap tumbuk lada hijau dgn cili padi berserta bawang putih..tambahkan garam dan sedikit gula..letak kicap manis..
korang leh tukar nasi impit kepada mee hoon atau mee kuning..nak letak semua pun orite gak yang penting siap dengan kaki skali...


selamat mencuba


www.tips-fb.com

0 comments on "SOTO Special"