Tuesday, March 24, 2009

Nasi Goreng Ayam Special

Posted by Cinta Hatiku at 7:59 PM 0 comments
PhotobucketNyumm!!Nyumm !! Sedapnyeee...Photobucket

Assalamualaikum..dah lama tak makan nasi ayam..Photobuckettp bukan beli tau..ni masak sendiri punye..ye la dah lama sy tak kedapur..start bulan ni la sy dpt gi dapur..mane tak nye..hamil kali ni..sensitif ckit..maybe girl kot...sy takleh bau masakkan..dari awal hamil sampai dah masuk 5 bulan baru leh ke dapur..kalau tak semuanye beli..nak makan kat kedai pun susah..ye la bau haruman tumis tu yang buat sy tak sanggup..masa time si bujang aiman tu takde plak karenah mcm ni..Photobuckethehehe..(girl la kot)...

Berbalik pada cerita tadi..sy ni teringin plak nak mkn nasi ayam..tp buatan sendiri la...so Menu arie ni adalah Nasi Goreng Ayam..meh kongsi resepi sy..hehehe..

Biasalahkan kalau dah nasi ayam mesti la ada ayam kanPhotobucket..So memula sy rebuskan dulu ayam yg telah dipotong dengan halia (besar ibu jari) dan kiub pati ayam knorr..rebus la sampai masak..air dia biar lebih supaya bleh digunakan tuk masak nasi dan buat sup...kemudian asingkan ayam tadi dan letakkan sos tiram, kicap manis dan madu...perap sementara nak masak nasi..

Untuk Nasi pulak..Basuh beras..dan toskan air nye..mula la start menumis rempah penumis, bawang merah, bawang putih (dihiris halus) halia dan serai....untuk halia dan serai tu hiris la kasar²..sebab bile nasi dah masak nanti senang nak asingkan..bila dah tumis masukkan garam sedikit dan tuang sedikit air rebusan ayam tadi..kacau dan campurkan pada beras yg telah dibasuh...sukat air jika perlu tambahkan air rebusan ayam tadi..Masak beras td..Nak guna rice cooker pun bleh..lebih mudah..kite tinggalkan jer..takyah la nak menunggu ..ye la takut² berkerak bahagian bawah tu kan..kalau tak di kacau..

Masa nak tunggu Nasi masak..kite buat sup nye pulak..Memula tumis rempah penumis,bawang merah, bawang putih dan halia yang telah di tumbuk..masukkan perencah sup sedikit..bile dan naik bau..masukkan lebihan air rebusan ayam tadi..letak la bahan seperti kentang, lobak dan cendawan..ikut suka la..kalau ada kaki ayam dgn leher dia pun bleh masuk skali...tp yg siap direbus tau..kang liat pulak..last masukkan garam dan ajinamoto..nak pedas ckit letak lada hitam..

Untuk sambalnye..blend cili merah yg dibuang bijinye dgn bawang putih..masak atas dapur letakkan sedikit sos cili, gula dan garam..kalau nak buat kuah kicap nya pulak..air perap ayam tadi di campur dengan sedikit kuah sup yg telah dimasak tadi..masak sampai mendidih..

Last sekali goreng ayam yang telah diperap tadi..api dapur jgn besar..(mengelakkan dari hangus dan minyaknya dikuatiri terpecik..kan kes berat tu..dah lecuh kulit..hehehehe) Potong daun salad, timun dan tomato..siap tuk dihidang...


Alamak bleh lupa plak..resepi sy ni Nasi Goreng Ayam..lupa plak nak goreng nasi..bile nasi ayam tu dah masak..tumis la bawang merah, bawang putih dan cili merah yg telah dihiris..dan masukkan rencah seperti udang (ikut citarasa korang la nak letak sotong ke ape ke..)sayur jgn lupa yer..penting tuk kesihatan..letak la hirisan kacang panjang ke..lobak ke...kemudian letak sedikit garam dan ajinamoto...masukkan telur..kacau dan tuangkan nasi ayam ikut sukatan rencah yg korang tumis la..baru siap tuk dimakan...
www.tips-fb.com

Monday, March 23, 2009

Spagheti Bolognese

Posted by Cinta Hatiku at 11:05 PM 0 comments
Arie ni cuaca panas sungguh..sampai sy takleh nak bernafas Photobucket..ye la..baby dalam perut ni pun perlukan oksigen gak..bila dah tak tahan tahap cipan..sy bebel dan complain la..mane taknye..air cond dah beli..tah bile nak pasang pun sy tak pastiPhotobucket..beli pun tuk baby yg dlm perut ni..sbb cuaca Photobucket..so takut nanti dia banyak ruam plak..sian dia nanti..last² hubby sy terpaksa la bawak sy ke tempat berhawa dingin..kami pun ke TESCO Ampang..arah tujuan paling hampir dengan rumah..sebab jam sudah menunjukkan pukul 5 lebih..so, dlm jenjalan kat tesco ni..tgn pun mengapai la troli..mcm nak beli brg..walhal takde benda pun nak beli..bile dah amik troli...gatal la tgn ni nak amik brg..hehehehe..so jln punye jln..sy amik brg² nak buat spagheti...alah beli spagheti dgn sos dia je..sbb kat rumah memang dah sedia ada brg lain yg nak di tambah.. Hah camni la spagheti sy..punye la banyak rencahnye..mane taknye..dgn daging cincang..isi ayam, sausage, meatball...tak lupa sayurnye..carrot dan mushroom...


Nak buat dia senang jer...sediakan bahan seperti daging cincang atau isi ayam..sy suka ayam..hubby sy suka daging..so takmo gegaduh letak dedua..hehehehe..sausage dan meatball tu sebagai tambahan je..tak letak pun takpe..nak letak lagi muaiiii...sayur dia pulak sy suka carrotPhotobucket..hubby sy suka mushroom..so combine kan dedua..harmoni jadinye..

Memula tu tumis la bawang putih dgn butter (biar lebih bg lemak) dan minyak masak (ckit jer..supaya bile sejuk tak la nampak terlalu likat)..ye la butter kan kalau sejuk jd keras...so bile dah tumis masuk kan ayam..daging dan meatball..bile nampak dah hampir masak..masukkan dlm 2 biji buah tomato (yang di blend) kacau rata..pastu masukkan carrotPhotobucket dan mushroom...lepastu baru masukkan sausage..sebab kalau masukkan sausage bersama dgn daging nanti kembang sangat (over cook katanye)...last skali masukkan sos spagheti (sos plain tomato yg dlm tin) nak pakai yg ada mushroom dlm dia pun ok gak..tp kalau dah letak mushroom baik guna sos spagheti plain (dlm dia tomato semata-mata)....pastu letak la sedikit garam, lada sula, dan sedikit cili sos (supaya tak masam sgt) ye la kite kan org melayu..mane la pandai mknan barat yg sebenornye..mesti ada modified ckit..alah asia la katakan... jadi la kuahnye..spaghetinye rebus la sampai masak dgn letakkan sedikit minyak dan garam...siap tuk dihidang....

PhotobucketSelamat MencubaPhotobucket
www.tips-fb.com

Tuesday, March 17, 2009

Saya kembali lagi...!! bersama org baru...

Posted by Cinta Hatiku at 11:35 PM 0 comments
Assalamualaikum..lama betul tak menulis blog..since puasa...wah..dah hampir 6 bulan...mcm tak cayokk ajer..hmm..nak wat camner..keadaaan kesihatan tak mengizinkan Photobucket..ape² pun skrg ni sy dah Photobucket dahh..bukan sakit ape pun Photobucket..semua ni sbb sy didapati hamil masa bulan puasa thn lepas..so dia punya morning sickness la..bukan aje morning..sampai ke malam Photobucket..ni baru la start okey..ada la 2 kali masuk wad sbb dah dihydrate...teruk kan..tp skrg ni makin bertambah sihat..berat badan yang sepatutnye naik 0.5kg every week tp naik sebanyak 2 kg tuk minggu ni..hmm perut pun dah bertambah besarPhotobucket..

PhotobucketBoy or Girl..???Photobucket

www.tips-fb.com