Monday, March 23, 2009

Spagheti Bolognese

Posted by Cinta Hatiku at 11:05 PM
Arie ni cuaca panas sungguh..sampai sy takleh nak bernafas Photobucket..ye la..baby dalam perut ni pun perlukan oksigen gak..bila dah tak tahan tahap cipan..sy bebel dan complain la..mane taknye..air cond dah beli..tah bile nak pasang pun sy tak pastiPhotobucket..beli pun tuk baby yg dlm perut ni..sbb cuaca Photobucket..so takut nanti dia banyak ruam plak..sian dia nanti..last² hubby sy terpaksa la bawak sy ke tempat berhawa dingin..kami pun ke TESCO Ampang..arah tujuan paling hampir dengan rumah..sebab jam sudah menunjukkan pukul 5 lebih..so, dlm jenjalan kat tesco ni..tgn pun mengapai la troli..mcm nak beli brg..walhal takde benda pun nak beli..bile dah amik troli...gatal la tgn ni nak amik brg..hehehehe..so jln punye jln..sy amik brg² nak buat spagheti...alah beli spagheti dgn sos dia je..sbb kat rumah memang dah sedia ada brg lain yg nak di tambah.. Hah camni la spagheti sy..punye la banyak rencahnye..mane taknye..dgn daging cincang..isi ayam, sausage, meatball...tak lupa sayurnye..carrot dan mushroom...


Nak buat dia senang jer...sediakan bahan seperti daging cincang atau isi ayam..sy suka ayam..hubby sy suka daging..so takmo gegaduh letak dedua..hehehehe..sausage dan meatball tu sebagai tambahan je..tak letak pun takpe..nak letak lagi muaiiii...sayur dia pulak sy suka carrotPhotobucket..hubby sy suka mushroom..so combine kan dedua..harmoni jadinye..

Memula tu tumis la bawang putih dgn butter (biar lebih bg lemak) dan minyak masak (ckit jer..supaya bile sejuk tak la nampak terlalu likat)..ye la butter kan kalau sejuk jd keras...so bile dah tumis masuk kan ayam..daging dan meatball..bile nampak dah hampir masak..masukkan dlm 2 biji buah tomato (yang di blend) kacau rata..pastu masukkan carrotPhotobucket dan mushroom...lepastu baru masukkan sausage..sebab kalau masukkan sausage bersama dgn daging nanti kembang sangat (over cook katanye)...last skali masukkan sos spagheti (sos plain tomato yg dlm tin) nak pakai yg ada mushroom dlm dia pun ok gak..tp kalau dah letak mushroom baik guna sos spagheti plain (dlm dia tomato semata-mata)....pastu letak la sedikit garam, lada sula, dan sedikit cili sos (supaya tak masam sgt) ye la kite kan org melayu..mane la pandai mknan barat yg sebenornye..mesti ada modified ckit..alah asia la katakan... jadi la kuahnye..spaghetinye rebus la sampai masak dgn letakkan sedikit minyak dan garam...siap tuk dihidang....

PhotobucketSelamat MencubaPhotobucket
www.tips-fb.com

0 comments on "Spagheti Bolognese"