Wednesday, August 18, 2010

Kacang Pool

Posted by Cinta Hatiku at 11:34 AM


malasnye nak date blog..penat rasanye bulan ni bulan puasa la katakan ..disebabkan ada kengkawan tanye resepi ..ye la dah amik gambar dan dok tepek kat facebook ..bile lagi nak tepek kat blog..so harini nak tepek kat blog..resepi juadah dibulan ramadhan..bulan lain pun bleh buat gak kalau ngidam cik kiah oit ..hehehe

Bahan²nya
Red Beans / Kacang Merah yang besar yer bukan yg buat bubur tu
Chick Peas / Kacang Kuda
Pole beans / Kacang Parang ni agak sukar nak cr..brands kimbol senang nak jumpa
Kacang Panggang bersos tomato
Daging Cincang
Bawang Putih
Lada Sula
Garam
Telur
Lada Hijau
Bawang Besar
Limau
Roti

Cara²nya
3/4 dari kacang merah, kacang kuda dan kacang parang dikisar tanpa air dia yer..suku lagi tu korang lenyek jer ..memula tumis bawang putihyang dicincanghingga naik bau baru masukkan daging cincang ramlybiasanye pek daging tu nice sgt la dgn semua kacang pastikan kacang korang tu semua tin yg standard saiz..kacau sampai daging tu masak baru la letakkan kacang yang dikisar dan di lenyek tadi..kemudian baru lah masukkan kacang panggang..kacau rata..kalau rasa pekat sangat tambahkan sedikit air..letakkan sedikit lada sula..takpun lada hitam pun ok gak..for me prefer lada sula..kalau dah takde br letak lada hitam..dan garam secukup rasa..gitu je cara buat dia..dah siap..so hidang la dengan telur goreng separuh masak..taburkan hirisan lada hijau, bawang besar dan limau kasturi..makan plak dengan roti franciskalau takde roti biasa pun orite gak



selamat mencuba

gambar kat atas tu masak takde kacang parang dengan lada sula.. tapi tetap mantop tak caya tanye Pn Unira sebab dia ada makan kan unira kan


www.tips-fb.com

2 comments on "Kacang Pool"

uniera on August 18, 2010 at 12:30 PM said...

mmg sedap pun...tp pn murni ni bg ckit...tak cukup...wakakaka....lain kali bg lebih yer...

Cinta Hatiku on August 18, 2010 at 2:23 PM said...

wakakaka..kesabaran aje la..lain kali dtg umah makan kat umah aku terus