Thursday, January 6, 2011

Terbaik Dari Ladang

Posted by Cinta Hatiku at 2:59 PM
buah apakah ini
kurang pasti
maybe sebab picture zoom dekat kot
ok kite tengok picture bawah plak
rajin gak beli buah ni..
selain anggur, orange, kiwi
semua buah²an ni penting
sebab kandungan yg berkhasiat

nama nye delima
dlm bahasa english pomegranate
bahasa arab plak ar-rumman
buah ni ada disebut dalam Al-Quran
antara pokok di syurga
kat dunia ni kat merata tempat ada
kandungan dalam buah ni
amat la berkhasiat
terutamanye bagi ibu yg mengandung
sebab kandungan
potassium yang sangat tinggi
selain dari
fosfor, kalsium, zat besi, dan sodium
vitamin A, B1, B2, B3, dan C juga ada
wahh
penting kan
untuk ape semua kandungan tu
hah ni la nak habaq
ia mengurangkan keletihan
menguatkan rahim
ia juga bagus untuk jantung
so sesiapa yang sedang preggy tu
pi la beli
jangan lupa anggur juga
terbaik dari ladang


: Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” - Al-An’am:99
www.tips-fb.com

2 comments on "Terbaik Dari Ladang"

Mummy Dasy on January 6, 2011 at 4:27 PM said...

anggur tu dah naik sebu tiap2 ari makan, delima kna makan semula sbb low Hb...

Cinta Hatiku on January 6, 2011 at 6:12 PM said...

mak aii..tukar tukar la buah..jgn duk polon anggur jer..hahaha..kite ni tiap² minggu tetukar buah²an..minggu ni jambu air madu dengan delima..minggu lepas anggur dengan limau..tapi rasa lepas ni dapat banyak kot limau cam tahun lepas..berkotak kotak..sebab nak raya