Sunday, June 7, 2009

Dugaan Yang Memilukan..!!

Posted by Cinta Hatiku at 6:28 PM
Lama jugak menyepi..Photobucketbukan kerana sibuk dengan berpantang Photobucketatau nak slim kan badan..tapi sibuk keluar masuk ..selepas 4 hari baby mia keluar akibat demam kuning..kuning kat badan dan muka dia tak jugak surut..memula fikir..mungkin disebabkan ubat herba cina (untuk demam kuning) yang berwarna kuning tu kot..tapi ternyata jangkaan sy meleset....memang demam kuning dia ada balikPhotobucket..so, keputusannye adalah kembali ke ..20hb jam 7mlm..sampai kat ..tunggu untuk keputusan darah jer dah ambil masa yg lama.. tepat 11mlm nurse kata mesin ujian darah ada problem..jam 1 pagi doktor panggil kata keputusan darah normal..tapi suruh datang balik besok pagi..ape kes??? sy mcm ada rasa konspirasi..memandai jer..takde la..sy rasa doktor tu takut kot..kalau dia ckp mesin rosak..tak dpt nak check ujian darah tu..nanti takut ada amukkan drakulat plak. ..ye la org tunggu dah berjam..mcm kejam je ckp mesin rosak..so dia ckp la darah normal..and suruh dtg balik awal pagi besok..tu yg terlintas kat fikiran sy la..tuhan aje yg tahu kan??

so masa datang balik 21hb tu..ujian menunjukkan ujian darah dah mencapai 300 lebih..kira teruk la kuning nye..mcm mane semalam nye ckp normal..tetiba terus tinggi..korang musykil tak?? sy lg musykil..so kena la tahan kat wad selama 2 hari mcm sebelumnye..tapi masuk kali ni banyak gak baby yg sakit..bukan kuning aje..jangkitan kuman pun ada..masa hari nak discharge tu..tetiba je mia nangis tak mcm sebelum ni..baby kalau nangis ada berape kemungkinan..antaranye...

  1. Nak susu..
  2. Berak..
  3. Pampers dah basah sesgt..
  4. Rasa tak selesa (panas atau sejuk)
  5. Kembung perut..
  6. atau sakit lain..
Bile sy dah check..semua yang diatas..ada satu kemungkinan..iaitu kembung perut..so, sy pun ambil la minyak telon..terus sapu kan kat perut mia serta urut dgn lembut..(tunjukajar dari mak mertua) Sah..!! banyak angin dalam perut dia..lama gak dia nangis..pastu baru la dia diam...maybe dah lega kot..selama 4 hari kat umah perut mia still kembung..ngeri gak tgk perut dia..dah tuam dgn daun sirih surut kejap..tapi after 2-3 jam kembung balik..sy pikir ada makanan yang sy makan dia alah..start tu berhati² memilih makanan..dah la dlm pantang banyak yg takleh mkn..ditambah lagi kes mcm ni..banyak la lg makanan yg takleh mkn...malam 29hb tu tetiba je mia sesak nafas..muka pun mcm nak biru ckit..panik jugak sy situasi mcm tu..ye la sblum ni dgn si aiman tak pernah terjadi..terus panggil hubby ..pack barang baby terus ke ..kali ni lain plak..bukan check darah jer malah kena x-ray..bile dapat keputusan doktor terus ckp kena tahan wad..sbb ujian darah menunjukkan ada jangkitan kuman kat peparu dan usus dah bengkak..tu pasal la perut kembung..bile doktor tanye ada yg sakit ke kat umah?? semua soalan yg berkaitan yg penyebab mia sakit di tanye..last doktor ckp kemungkinan jangkitan dr dlm NICU..masa mia kena tahan demam kuning sblum ni..

Saat yang memilukan sy bile tangan mia yg halus tu kena cucuk jarum untuk masukkan air dan ubat..lagi berlinang air mata ni....bile nurse masukkan tiub dlm mulut mia sampai ke perut dan start sedut susu yg mia minum..Ya Allah..!! mcm nak pitam rasa tgk keadaan masa tu..pastu doktor ckp mia perlukan bantuan oksigen sebab keadaan mia mcm tak stabil..lubang hidung yg kecil dan comel tu..terpaksa la disumbat dgn tiub..tak henti sy nangis bile tgk keadaan mia yg berpintal dgn wayar dan tiub halus..pastu doktor bitau yang mia kena puasa selama 2 hari..la cian tul..kecik² dah kena puasa..nasib la tak pandai lagi nak niat puasa.. ..lepas 2 hari..baru mia beransur pulih..perut dah tak kembung dan besar..dan mia pun tak perlukan oksigen..yg paling mengembirakan..mia dah leh minum susu..dan doktor sambungkan antibiotik lagi 5 hari..baru leh discharge..alhamdulillah la..semua berjalan dgn sempurna..heharap after this mia sihat hendaknye..

Tak abis cite lagi ni..2 hari lagi nak abis antibiotik..tgn yg ada jarum tu..bengkak..antibiotik takleh masuk..so ada la doktor india (lelaki) yg sblum ni kena marah dgn doktor pakar pasal cucuk baby yg ada kat wad tu sampai bengkak tgn baby tu..sbb tak dpt cari urat..so, sy ni mcm cuak ckit la sbb dia yg akan cucuk mia ..nak gantikan tmpt cucuk yg sblum ni dah bengkak..start masuk bilik prosedur kul 7 mlm..terdengar la mia nangis..tak henti..hati dah mula risau....ye la sampai dgr suara dia bertukar jadi serak² basah...jam menunjukkan 7:30mlm..aduhai...pesal tak keluar lagi..sblum ni kalau cucuk pun tak sampai 10 min..pastu baru la doktor keluar..and ckp kat sy blum siap lagi..hubby sy pun tanye la..any problem?? dia leh ckp urat baby halus..susah nak cari..Note(rasa mcm nak terajang je doktor tu)dah memang semua baby urat halus..tu bukan masalah..pesal doktor lain senang jer cucuk..lagi la nurse yg kat emergency tu..buat sensorg jer..kejap jer..ni awak tu doktor..benda mcm tu bukan masalah..kalau mcm tu mcm mane bleh lulus jadi doktor?? Kan sy dah marah..!!! last last nampak la doktor cina (lelaki) masuk bilik tu..tak sampai 10 min dah keluar..dan mia pun keluar dgn kasut sebelah (set jarum baru) mcm kat gambar bawah ni...Sah la doktor cina tu tolong cucukkan..


bile sy check..tangan kiri dan kanan ada bekas cucuk jarum..kaki pun ada satu..abis urat anak aku....nasib semua ok....kalau tak.!! siap doktor india tu..ape² nak ucap terima kasih kat Doktor Cindy (doktor pakar) yang merawat mia..dan banyak menerangkan masalah yg dihadapi oleh mia.. Disebabkan keadaan tak terkawal..tak sempat ambil gambar masa bebaru admited kat NICU..Harap maklum.. ..Besok 8hb June 2009 merupakan due date (hari yang dijangkakan bersalin..tetapi hari besok genap la mia sebulan..mcm tak caya kan?? kejap jer dah sebulan..

www.tips-fb.com

0 comments on "Dugaan Yang Memilukan..!!"