Tuesday, July 17, 2012

Sotong Oh Sotong

Posted by Cinta Hatiku at 3:42 PM
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum semua
amacam lagi hari jer lagi
dah persiapkan diri nak sambut ramadhan
bagi mommies yg breast feed atau pun pregnant
please siapkan diri anda dgn pemakanan yang betul
semasa sahur yer
agar tidak letih dan lesu
cam saya plak
dah siap beli soya dan kurma
untuk memberi tenaga yang lebih
selain dari makan nasi ketika sahur
kalau takmo makan kurma gantikan dgn pisang
soya plak saya amik
sebab saya tak suka minum susu
hehehe
jangan jadi mcm saya
kurang kalsium nanti
lah entri kali ni
saya nak share resepi masakkan sotong
actually banyak resepi sotong
ada sotong masak hitam
sotong masak sambal
tp saya nak share resepi
yang saya masak dan sempat amik gambar ajer
kalau diikutkan
lama jugak saya tak makan sotong
since pregnantkan darwisy
tekak tak leh telan sotong
salah satu pembawakkan yg lain
sebab masa time aiman dan mia tak plak
bleh jer makan cam biasa
paling fav kalau dapat telur sotong
haish susah sekarang ni nak dpt telur sotong
so, jom
tgk resepi dari dapur saya

sotong goreng kunyit

bahan²
sotong yang dipotong
kunyit hidup sebesar ibu jari ditumbuk
sudu kunyit serbuk
biji bawang merah dihiris kasar
ulas bawang putih di cincang
cili merah dan cili padi ikut suka hati nak pedas mane
garam dan gula secukup rasa

cara² membuatnya
gaulkan sebati sotong
dgn kunyit serbuk dan kunyit hidup
letakkan sedikit garam
goreng sotong dgn minyak panas
pastikan kuantiti minyak sama banyak dgn sotong
angkat sotong apabile sudah separuh masak
dan panaskan kuali lain
letak sedikit minyak dan tumis
tumis bawang merah, bawang putih dan cili
kemudian masukkan sotong sahaja
tak perlu masukkan kuah sotong yang digoreng
kacau rata masukkan garam dan gula secukup rasa

mudahkan
ok jom tgk resepi ke plak

sotong masak cili

bahan²
cm kunyit hidup
cm halia
biji cili merah
biji bawang besar
ulas bawang putih
sedikit belacan yang dibakar
tumbuk semua bahan diatas
sotong yang dipotong

cara² membuatnya
tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau
masukkan sotong
dan masukkan garam dan gula secukup rasa
saya agak malas harini so saya blend jer

Photobucket
selamat mencubaaa

: tips penting sotong akan mengeluarkan air..pastikan anda tos sotong dahulu baru dimasak

www.tips-fb.com

0 comments on "Sotong Oh Sotong"