Monday, April 16, 2012

Alkaline Phosphatase (ALP)

Posted by Cinta Hatiku at 3:27 PM

Assalamualikum Semua
entri harini nak story mory
perkara yang berkaitan dengan darwisy
info ni saya dpt dlm english version
so saya cuba translate kan
agar mudah dipahami
jom baca

Apa itu Alkaline Phosphatase
ALP
Alkali fosfatase adalah enzim hydrolase yang bertanggungjawab bagi menghapuskan kumpulan fosfat dari banyak jenis molekul, termasuk nukleotida, protein, dan alkaloid.

Kenapa Perlu Membuat Ujian Alkaline Phosphatase ALP
Untuk menapis atau memantau rawatan untuk penyakit hati atau tulang

Ujian Alkaline Phosphatase ALP
Ujian Alkaline Phosphatase ALP digunakan untuk membantu mengesan penyakit hati atau penyakit tulang. Dalam keadaan yang mempengaruhi hati, sel-sel hati yang rosak melepaskan jumlah ALP yang tinggi ke dalam darah. Ujian ini sering digunakan untuk mengesan salur hempedu yang tersumbat kerana ALP adalah tinggi terutamanya di tepi sel-sel yang menyertai untuk membentuk salur hempedu. Jika satu atau lebih daripada mereka dihalang, contohnya oleh tumor, maka tahap darah daripada ALP sering akan menjadi tinggi.

Mana-mana keadaan yang mempengaruhi pertumbuhan tulang atau menyebabkan peningkatan aktiviti sel-sel tulang boleh menjejaskan tahap ALP dalam darah. Ujian ALP boleh digunakan, contohnya, untuk mengesan kanser yang telah merebak ke tulang atau untuk membantu mendiagnosis penyakit Paget. Ujian ini mungkin juga digunakan untuk memantau rawatan penyakit hati atau penyakit tulang, seperti kekurangan vitamin D Paget.

Jika keputusan ALP meningkat tetapi ia tidak jelas sama ada ini adalah disebabkan oleh penyakit hati atau tulang, maka ujian isoenzyme ALP boleh dilakukan untuk menentukan punca. Ujian GGT dan / atau ujian untuk 5'-nucleotidase juga boleh dilakukan untuk membezakan antara penyakit hati dan penyakit tulang. Kebiasaannya ALP adalah sebahagian ujian rutin apabila seseorang dikenal pasti mempunyai masalah pada hati

Tanda dan gejala penglibatan hati mungkin termasuk
Kelemahan, keletihan
Hilang selera makan
Loya, muntah
Abdomen bengkak dan / atau sakit
Jaundis Demam Kuning Pada Bayi
Air kencing gelap, cahaya najis berwarna
Gatal-gatal pruritus

Beberapa contoh tanda-tanda dan gejala yang menunjukkan gangguan tulang termasuk
Tulang dan / atau sakit sendi
Cacat tulang

ALP tinggi biasanya bermaksud bahawa sama ada hati telah rosak atau keadaan yang menyebabkan tulang peningkatan aktiviti sel hadir. Jika ujian hati lain seperti bilirubin, aspartat aminotransferase AST , atau alanine aminotransfere ALT juga tinggi, biasanya ALP adalah datang dari hati. Jika ukuran kalsium dan fosforus adalah tidak normal, biasanya ALP adalah datang dari tulang. Jika 1 GGT atau 5'-nucleotidase ini juga meningkat, maka ALP tinggi mungkin disebabkan oleh penyakit hati. Jika salah seorang daripada kedua-dua ujian adalah perkara biasa, maka ALP tinggi mungkin kerana keadaan tulang.

Jika ianya tidak jelas dari tanda-tanda dan gejala atau daripada ujian rutin lain sama ada ALP tinggi adalah disebabkan oleh hati atau tulang, maka ujian untuk isoenzymes ALP mungkin diperlukan untuk membezakan di antara tulang dan ALP hati.

ALP dalam penyakit Hati
Keputusan ALP biasanya dinilai bersama-sama dengan ujian-ujian lain untuk penyakit hati. Dalam beberapa bentuk penyakit hati seperti hepatitis, ALP biasanya lebih kurang tinggi daripada AST dan ALT. Apabila duktus hempedu yang tersumbat
biasanya oleh batu karang, parut dari batu karang atau pembedahan terdahulu, atau oleh kanser, ALP dan bilirubin boleh dinaikkan lebih daripada AST atau ALT. Ia juga boleh meningkat dalam kanser hati.

ALP dalam penyakit tulang
Dalam beberapa penyakit tulang, seperti penyakit, Paget, di mana tulang menjadi membesar dan cacat, atau dalam sesetengah jenis kanser yang merebak ke tulang, ALP boleh meningkat.
Jika seseorang berjaya dirawat untuk penyakit Paget, maka tahap ALP akan menurun atau kembali ke masa yang lebih daripada biasa. Jika seseorang menerima rawatan dan bertindakbalas terhadap rawatan tulang atau kanser hati , maka tahap ALP akan berkurangan
Tahap rendah ALP boleh dilihat sementara selepas pemindahan darah atau pembedahan pintasan jantung. Kekurangan zink boleh menyebabkan pengurangan level ALP. Gangguan genetik yang jarang berlaku metabolisme tulang dipanggil hypophosphatasia boleh
menyebabkan teruk.

Photobucket
ngeri kan bile baca
tp tu la kenyataan nya

: next entry saya akan story perkara yg berkaitan jugak ..pastu baru saya story ape kaitannya dgn darwisy yer
www.tips-fb.com

13 comments on "Alkaline Phosphatase (ALP)"

mikail risqi on April 16, 2015 at 11:06 AM said...

anak sy berusia 5 bln dan mempunyai al[ yg sgt tinngi ia itu 1673 dan repet balik kurang kepada 800

Lyana on June 15, 2015 at 2:57 PM said...

Bleh sy tahu keadaan anak awak skrg? Ank sy br 2 bln, kena prolonged jaundice dn dh buat investigation pd darah dia. Semua result ok cuma paras ALP dia 501 dn kena repeat semula next week. Sy cuba cari info ttg paras ALP tp x dpt byk. Risau sbb doc kata its quite high.

Lyana on June 15, 2015 at 2:57 PM said...

Bleh sy tahu keadaan anak awak skrg? Ank sy br 2 bln, kena prolonged jaundice dn dh buat investigation pd darah dia. Semua result ok cuma paras ALP dia 501 dn kena repeat semula next week. Sy cuba cari info ttg paras ALP tp x dpt byk. Risau sbb doc kata its quite high.

Lyana on June 15, 2015 at 2:57 PM said...

Bleh sy tahu keadaan anak awak skrg? Ank sy br 2 bln, kena prolonged jaundice dn dh buat investigation pd darah dia. Semua result ok cuma paras ALP dia 501 dn kena repeat semula next week. Sy cuba cari info ttg paras ALP tp x dpt byk. Risau sbb doc kata its quite high.

Rozaliah Rukani on September 17, 2015 at 2:48 PM said...

Ya anak saya jgk bgitu da lebi 2 minggu jaundice doc kata alp high dalam 500 kna repeat smula 28 hb ni bole sy tau perkembangan anak lyana skrg sy pun risaukn anak saya

Hawe Azman on March 31, 2016 at 4:48 AM said...

Salam puan lyana dan puan rozaliah..
blh sy tahu perkembangan ank puan?

redblog on April 21, 2016 at 12:10 PM said...

Salam ..ank saya 3 bln..prolonged jaundice..1st test alp 300 lbh lpstu cek lg jd 500 lbh..cek kali ke 3 naik lg jd 700 lbh..risau gk..skang doc bg try ubt dulu tgk lg 3 bln mcm mana

redblog on April 21, 2016 at 12:12 PM said...

Salam ..ank saya 3 bln..prolonged jaundice..1st test alp 300 lbh lpstu cek lg jd 500 lbh..cek kali ke 3 naik lg jd 700 lbh..risau gk..skang doc bg try ubt dulu tgk lg 3 bln mcm mana

Natural Supplement House on April 21, 2016 at 12:23 PM said...

Salam sis..sama la ngn baby sy..tadi baru nurse call suh dtg review result ngn doc ahad ni.katenye naek lg..ya Allah risaunya hati ni..nk sgt tahu perkembangan ank pn.lyana n pn.rozaliah kt ats ni..tp x tahu camne nk hubungi..

MamaIka on August 14, 2016 at 4:48 PM said...

Salam puan, boleh sy tahu perkembangan anak puan, ank sy pin doc diagnos ckp kekurangan vit d.

MamaIka on August 14, 2016 at 4:48 PM said...

Salam puan, boleh sy tahu perkembangan anak puan, ank sy pin doc diagnos ckp kekurangan vit d.

Anonymous said...

Salam puan
sy nak tanyr boleh
jika paras ALT sy adalah 89 adakah normal atau bahaya ye puan...... tq ye puan

E milhizan on April 3, 2017 at 11:33 PM said...

Salam Puan,
Setelah buat LFT.ini bacaan diperoleh.sy tidak mendapat keterangan apa2 berkenaan tersebut
GGT : 72
AST : 132
ALT : 211
Harap puan dapat membantu saya.Apakah sebenarnya yang ditunjukkan oleh bacaan2 ini.