Thursday, June 28, 2012

Slip Disc Bukan Menyeronokkan

Posted by Cinta Hatiku at 2:01 PM
Assalamualaikum semua
lama betul tak menjenguk blog kesayangan
sibuk dengan urusan hospital
alhamdulillah darwisy telah mula treatmentnya
so story about darwisy
saya cerita dalam entri yang lain
last month berulang alik treatment untuk saya
hampir selesai treatment saya
aiman plak sakit
berat sungguh dugaan yang diterima
alhamdulillah saya dan suami
menghadapinya dengan tabah dan sabar
so same with darwisy..
cerita aiman saya story lain entri yer
so this entri khas buat saya sorang
hehehe

Photobucket

korang pernah dengar tentang slip disc
actually menda ni saya kena dah lama
dlm 10 tahun yang lepas
masa tu still bujang lagi
ramalan mengatakan kalau active bersukan
memang mudah la nak kena slip disc ni
maybe kot
hmm tah laa
so last 10 years saya dah buat la fisioterapi
alhamdulillah selama 10 tahun jugak la
saya kurang sakit belakang ni
but latelly..after bersalinkan darwisy
saya mula rasa sakit belakang
dicampur plak masa preggy darwisy
saya ada jatuh
masa kat rumah ayahanda dikampung
so last month hubby bawak gi SDMC
maka bermula episode berurusan di hospital
dan drakula² di SDMC
memulakan tugas menyedut darah untuk ujian

tak cukup dengan tu saya di suruh buat MRI

sempat pulak en hubby snap picture..haish sabo je laa

maka masuk la saya dalam alat ni..

dibagi earplug pun telinga ni naik pekak jadinya

pastu saya buat NCS Nerve Conduction Studies plak
untuk apa NCS ni
untuk menguji pengaliran saraf atau kecederaan otot
sebab after lahirkan darwisy
tangan saya kerap kebas

so lepas selesai semua procedure
maka temujanji dibuat
untuk review result
dan selepas menanti

ini la hasilnya

dan bermula la episode fisioterapi untuk saya

alat untuk stretching
tak suka tapi kena jugak buat
rasa mcm tercabut bile di tarik

ni plak cam renjatan electrik
10 tahun dulu pakai ais bag
biasa la semua perlukan perubahan kan

sebelum ni tak amik pun ubat bagai
sebab breast feed
tak digalakkan makan ubat ni
atau plaster lekat kat belakang
tapi haritu mintak jer dgn doktor
standby jer takut teruk sangat sakit
terpaksa la makan
tapi 12 hours kena stop breast feed
kalau pam pun kena buang susu tu
buat masa ni
saya makan pcm 650mg dan voltaren
walaupun tidak menghilangkan kesakitan
atleast ia mengurangkan
yang best nye dapat cold pack baru
yang dulu nye bleh pakai lagi
sebab penjagaan yang rapi
takde kebocoran la katakan
so sekarang ni saya hanya buat senaman
dan tiada lagi angkat barang berat
darwisy pun saya dah kurang dukung
breast feed sambil baring
so pada kengkawan
jaga dan sayangi la tulang belakang anda
pesanan khidmat masyarakat
jangan jadi mcm syafiq

ape kena mengena syafiq dalam entri ni
sian syafiq
tak abis xfm sabotaj dia
blog ni pun nak sabotaj dia
Photobucket
maafkan akak ek syafiq

: Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami Amin Al-Baqarah : Ayat 286
www.tips-fb.com

5 comments on "Slip Disc Bukan Menyeronokkan"

A.I on June 28, 2012 at 4:07 PM said...

Adik aku si Ayoi tu pon slip disc. dah 2 kali buat operation tp fail :( so, skang ni dia bergantung kt pain killer je. dah bertahun dia telan pain killer, skang ni kidney + hati dia pulak rosak. huhuhu...

kau take care k..

Cinta Hatiku on June 29, 2012 at 9:14 PM said...

setakat ni aku mkn pcm dgn voltaren jer..tu pun xkuat..sbb aku breast feed..takleh mkn ubat sesebrg cam org preggy la katakan..lg pun aku sakit pun aku tahan ai..tak nk la bergantung pada ubat..cam ko ckp kidney dgn liver jd masalah kan..ape pun thanks ek ai.aku pun nk jd cam ko jugak..gigih lawan sakit..walaupun sakit tak sama :) ngee~

noradzlina.kamdani on July 2, 2012 at 2:59 PM said...

lin xtahu pun ayu ade mengalami slip disc. mgkn ayu kene banyak rehat...nnt share lagi yek.

Cinta Hatiku on July 6, 2012 at 6:03 PM said...

thanks lin..share lg?? tp share ape??

Noor Hamizah on August 6, 2012 at 10:08 PM said...

cuba pakai premium beautiful corset dapat membantu mereka yang mengalami slip disc baik elaki mahupun perempuan. come visit my blog www.mizahamdan.com