Friday, August 1, 2008

Cerita disebalik bulan Julai 2008

Posted by Cinta Hatiku at 3:37 PM
Lama tul tak Photobucketdate blog..semua ni semata mata..sehidung hidung dan semulut mulut pasal PhotobucketMAXIS broadbandPhotobucket..geram tul sy dibuatnye..rasa mcm nak maki hamun aje..tp sy tak maki pun..Photobucket heheheh ..sebab dah ada org lain tolong maki kan tuk sy..mane taknye..status connection memang la connected..tp activity sent dgn received dia mcm setan!!..ada ke 251 bytes aje..mane nak dpt search...hantu tul...ada la banyak kali hubby sy Photobucket maxis customer service..kononnye mintak pertolongan(katanye)...ye la..takkan nak memandai kan...tp malangnye hubby sy lagi pandai dr diorg tu semua...baik jgn keje kat customer service...kalau takleh tolong...konon nak reset balik la..ajar camne nak setting internet option la..setakat tu sy pun pandai buatPhotobucket..geram tul dibuatnye..start semalam la..baru leh on..tp tu pun mcm nyawa² ikan...kejap leh search...pastu auto dc...last last diorg leh ckp...maybe tempat kitorg tinggal ni sebab utama line tak clear..abis diorg ingat kitorg bayar sesaja agaknye..labur duit kat maxis tanpe dapat faedahPhotobucket..ish..geram ni...
Itu cite pasal broadband..ni nak cite pasal 2 minggu lepas...cedera parah sy dibuatnye si aiman ni...korang tau la berat badan dia yg semakin meningkat ke 22 kg...hampir separuh berat badan sy...ditambah pula dgn hiper nye si aiman tu...menyebabkan bibir sy yg normal ni jadi tak normal..Photobucketuwaaaa...sakit tul..sampai terkoyak bibir sy ni dibuatnye si aiman..tp koyaknye kat luar ckit...yang teruk bahagian dalam..tau la kalau dah terkoyak mestilah berdarah kan...nak dimarah pun dah tak kuasa lagi..sebab time tu sy hanya menahan sakit yg amat sangat...ingat kan sakit nye satu hari aje...rupanye berlarutan...hari ke dua...dah tak tertahan lagi..ponstan pun tak laku...bibir dgn pipi tu toksah cite..mcm kena sengat dgn lebah aje...makan dgn ckp toksah cite..Photobucket menyakitkan...masuk hari ketiga sy dah tak leh tanggung lagi..ye la sampai takleh tdo Photobucket dibuatnye...akhirnya keputusan dibuat untuk pergi ke berdekatan...Doktor yg check sy..bitau yg dlm mulut sy dah kena jangkitan sampai ke tekak..Ya Allah..tuhan aje tahu rasa sakitnye..patut la sampai pipi pun naik bengkak...hmm..dapat la injection..antibiotik..ubat bengkak..dan ubat tahan sakit...dapat la mengurangkan sakit sy ni...kiranya seminggu gak la sy sakit mulut ni...

PhotobucketAiman di HKL akibat jangkitan HFMDPhotobucket

Dlm sakit mulut ni...terbaca plak artikal pasal HFMD...atau lebih dikenali sebagai sakit kaki tangan dan mulut...yang hanya bleh dijangkiti oleh kanak² dibawah umur 10 tahun ajer...semua tu disebabkan virus coxsackie jenis 16 (CV16) ...kata artikel tu la..HFMD ni mcm sakit ulser dlm mulut..melepuh (kecil) kat tapak tangan dgn kaki..dan demam panas yang berlarutan....serta kanak² yg kena jangkitan ni biasanye tak nak makan...so, diorg akan letih dan lesu...sy cite pasal penyakit nie bukan sesaje ajer sebab sy baca artikal tu...semua nie pernah dialami oleh aiman masa dia umur 8 bulan..ceritanye bermula lepas kami sekeluarga balik dari kakak ipar sy...pada mulanye aiman ni demam ajer..tp tak baik² lepas dah 2 arie gi ..bile kakak ipar sy inform yg anak dia kena tahan wad kat HKL...sebab HFMD ni..sy terus cakap dgn hubby sy..untuk bawak aiman ni ke HKL...takut² la kena jangkitan...bila dah kena tahan wad..baru doktor sahkan...memang kena jangkitan..sebab aiman kena ulser dlm mulut dan melepuh (kecil) kat tapak tangan dan kaki..time masuk wad tu pun..cousin aiman ni dah discharge pun..alhamdulillah..dedua selamat..tp jenuh gak..si aiman ni takmo makan atau minum susu..cian tgk dia kena masuk air..so untuk korg yg ada anak tu..kalau ada rasa curiga..yg anak korang ada ciri² mcm nak kena HFMD..bawak la gi hospital cepat..dan kalau bleh jgn la bagi anak yg sakit tu bergaul atau berkongsi mainan dgn kanak² lain yg sihat..sebab semua tu leh memindahkan virus...sebab kalau tak silap sy la..penyakitnye bleh bawa maut kot..sebab sebelum ni..ada kes pernah mati akibat penyakit ni...

Photobucketselekeh tul doktor pelatih ni wat keje..Photobucket

www.tips-fb.com

0 comments on "Cerita disebalik bulan Julai 2008"